Kiełbasa ze słoika Ewy Wachowicz. Miss Polonia zdradza, jakie mięso sprawdzi się najlepiej

Kiełbasa ze słoika to świetny sposób na domową konserwę, która będzie smaczna i zupełnie pozbawiona konserwantów. Ewa Wachowicz zdradza swój przepis na kiełbasę w słoikach, i podpowiada, w czym tkwi sekret smaku. Chodzi oczywiście o mięso - najlepiej sprawdzi się łopatka i boczek w konkretnych proporcjach.

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kiełbasa w słoiku to chyba najlepsza konserwa, jaka istnieje. Z niczym kanapki nie smakują tak wyśmienicie, jak z domową kiełbasą, która aż pachnie majerankiem i czosnkiem. Ewa Wachowicz zdradza sekret idealnego smaku kiełbasy w słoiku - chodzi i mięso. Do wykonania smacznej, domowej konserwy najlepiej sprawdzi się łopatka wieprzowa i boczek. Połączenie tych dwóch mięs w odpowiednich proporcjach zapewni kulinarny sukces. Jeszcze warto pamiętaj o jednej rzeczy - mięso najlepiej mielić samodzielnie, wtedy widzimy dokładnie, co trafi do słoika.

Ciasteczka owsiane / zdjęcie ilustracyjneCiasteczka owsiane ze 100-letniego przepisu. Upieczesz je w kilkanaście minut

Kiełbasa w słoiku Ewy Wachowicz - najlepszy sposób na domową konserwę

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg surowego boczku
  • 10 ząbków czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej

Kiełbasa w słoiku Ewy Wachowicz - sposób wykonania

  1. Przygotowanie zacznij od wyparzenia słoików. Wymocz je we wrzątku, następnie włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Słoiki do domowej konserwy muszą być sterylne.
  2. Mięso osusz i przepuść przez maszynkę do mielenia (użyj grubych oczek) i przełóż do miski. Czosnek bardzo drobno posiekaj lub zgnieć w prasce. Dodaj do mięsa. Dodaj przyprawy i wyrób masę tak jak na kotlety mielone.
  3. Do słoików nakładaj porcje mięsa tak, by między poziomem mięsa a zakrętką były 3-4 cm wolnej przestrzeni, by wytworzyła się smaczna galaretka. Słoiki z mięsem dokładnie zakręć.
  4. Przygotuj duży, szeroki garnek i jego dno wyłóż ściereczką (słoiki nie powinny bezpośrednio dotykać dna garnka, bo mogą popękać). Słoiki ułóż jeden obok drugiego tak, by nie dotykały się nawzajem. Zalej słoiki wodą mniej więcej do połowy ich wysokości. Gotuj słoiki na średnim ogniu przez 2 godziny od momentu zawrzenia. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

RosółDoskonały rosół - przepis Karola Okrasy. Dwa składniki są ważne

Taką kiełbasę w słoikach z powodzeniem możesz przechowywać do miesiąca w lodówce. Zapewniamy, że nie ma nic pyszniejszego na kanapkę, jak taka domowa kiełbasa ze słoika. Jeśli lubisz konserwy, koniecznie wypróbuj ten przepis. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: