Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Najważniejsza z polskich zup to właśnie rosół. Bywa on również bazą do innych zup, np. pomidorowej. Receptury na tę potrawę jest mnóstwo, jednak proponujemy Wam rosół z przepisu Karola Okrasy. Tak przygotowane danie będzie naprawdę wyjątkowe w smaku.
Rosół Karola Okrasy zawiera dwa nietypowe składniki. Jakie?
Składniki na aromatyczny rosół:
Mięso:
- uda z kaczki (pierwszy z nietypowych składników) - 2 sztuki,
- tuszka z kurczaka (bez piersi).
Warzywa (głównie okopowe):
- pietruszka - 3 sztuki,
- seler - pół sporego korzenia,
- marchewka - 2 sztuki,
- por,
- cebula.
Przyprawy:
- ziele angielskie - 4 kulki,
- liście laurowe - 4 sztuki,
- świeży lubczyk (drugi wyjątkowy składnik) - 2 łyżki + kilka liści do ozdoby,
- pieprz - odrobina do smaku.
Pozostałe składniki:
- olej roślinny - łyżka,
- zimna woda - 3 litry.
Instrukcja przyrządzenia rosołu Karola Okrasy to zaledwie kilka kroków
Przygotowanie pysznego, aromatycznego rosołu składa się z następujących etapów:
- Mięso podziel na części (uda, skrzydełka, korpus z szyją);
- Do garnka wlej zimną wodę i umieść w niej mięso;
- Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i pozwól, by rosół delikatnie bulgotał;
- Cały czas wyrzucaj ostrożnie szumowiny, aby zupa była klarowna;
- Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, polej tłuszczem i dopraw pieprzem;
- Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C, aż się zarumienią;
- Podopieczne warzywa dodaj do rosołu i gotuj całość kilka godzin na bardzo małym ogniu;
- Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze godzinę.
Podawaj z kawałkami mięsa i kilkoma listkami lubczyku dla ozdoby.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.