Doskonały rosół - przepis na zupę według Karola Okrasy. Ten kucharz dodaje dwa nietypowe składniki

Rosół z przepisu Karola Okrasy jest naprawdę bardzo aromatyczny i niezwykle pyszny. Wszystko to za sprawą dwóch nietypowych składników. Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Najważniejsza z polskich zup to właśnie rosół. Bywa on również bazą do innych zup, np. pomidorowej. Receptury na tę potrawę jest mnóstwo, jednak proponujemy Wam rosół z przepisu Karola Okrasy. Tak przygotowane danie będzie naprawdę wyjątkowe w smaku. 

RosółRosół - przepis na nieśmiertelną klasykę. Wiemy, co zrobić, by rosół miał złoty kolor

Rosół Karola Okrasy zawiera dwa nietypowe składniki. Jakie? 

Składniki na aromatyczny rosół:

Mięso:

  • uda z kaczki (pierwszy z nietypowych składników) - 2 sztuki,
  • tuszka z kurczaka (bez piersi).

Warzywa (głównie okopowe):

  • pietruszka - 3 sztuki,
  • seler - pół sporego korzenia,
  • marchewka - 2 sztuki,
  • por,
  • cebula.

Przyprawy:

  • ziele angielskie - 4 kulki,
  • liście laurowe - 4 sztuki,
  • świeży lubczyk (drugi wyjątkowy składnik) - 2 łyżki + kilka liści do ozdoby,
  • pieprz - odrobina do smaku.

Pozostałe składniki:

  • olej roślinny - łyżka,
  • zimna woda - 3 litry.

RosółIdealny rosół - przepis. Wykorzystaj trik z cebulą, by zupa wyszła klarowna

Instrukcja przyrządzenia rosołu Karola Okrasy to zaledwie kilka kroków

Przygotowanie pysznego, aromatycznego rosołu składa się z następujących etapów:

  1. Mięso podziel na części (uda, skrzydełka, korpus z szyją);
  2. Do garnka wlej zimną wodę i umieść w niej mięso;
  3. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i pozwól, by rosół delikatnie bulgotał;
  4. Cały czas wyrzucaj ostrożnie szumowiny, aby zupa była klarowna;
  5. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, polej tłuszczem i dopraw pieprzem;
  6. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 st. C, aż się zarumienią;
  7. Podopieczne warzywa dodaj do rosołu i gotuj całość kilka godzin na bardzo małym ogniu;
  8. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze godzinę.

Podawaj z kawałkami mięsa i kilkoma listkami lubczyku dla ozdoby.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: