• Link został skopiowany

Przepis na rosół Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła swój trik

Aromatyczny rosół to danie, które kojarzy najprawdopodobniej każdy z nas. Ta zupa to prawdziwa królowa niedzielnych obiadów i wyjątkowych okazji. Warto wziąć pod uwagę, że im dłużej się gotuje, tym lepiej, więc nie należy do ekspresowych dań. Sprawdziliśmy, jak przygotowuje ją Magda Gessler.
Rosół wołowo - drobiowy
from my point of view /Shutterstock

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Rosół Magdy Gessler jest pełen dobrej jakości mięsa i aromatycznych warzyw. Można serwować go z pokrojoną w kostkę marchewką i makaronem. Przyda się też świeża natka pietruszki do posypania dania. W pysznym daniu restauratorki główną rolę zagrała kura rosołowa, do której dołączył wołowy szponder. Aby zupa wyszła idealnie, nie warto pomijać żadnego z wymienionych składników. 

Rosół Magdy Gessler. Tego będziesz potrzebować

  • 1 kura rosołowa,
  • pół kilograma szpondra wołowego,
  • 2 opalone cebule,
  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • kilka goździków,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek świeżego pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku,
  • natka pietruszki do posypania,
  • makaron,
  • sól.

Sposób przygotowania

1. Przygotuj duży garnek. Wlej do niego około 4 litry wody,

2. Umyj mięso i przełóż do garnka. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika na minimalną. Gotuj bez przykrycia około godzinę, regularnie zbierając szumowiny,

3. Po godzinie dodaj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler przekrój na cztery części. Pora lekko zgnieć, aby wydobyć pełen aromat. Pamiętaj też o opaleniu cebuli przed jej dodaniem do garnka,

4. Do gotującego się rosołu dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny,

5. Na koniec dopraw solą do smaku. Serwuj z makaronem, pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki. 

Więcej o: