Przepis na rosół Magdy Gessler. Restauratorka zdradziła swój trik

Aromatyczny rosół to danie, które kojarzy najprawdopodobniej każdy z nas. Ta zupa to prawdziwa królowa niedzielnych obiadów i wyjątkowych okazji. Warto wziąć pod uwagę, że im dłużej się gotuje, tym lepiej, więc nie należy do ekspresowych dań. Sprawdziliśmy, jak przygotowuje ją Magda Gessler.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Rosół Magdy Gessler jest pełen dobrej jakości mięsa i aromatycznych warzyw. Można serwować go z pokrojoną w kostkę marchewką i makaronem. Przyda się też świeża natka pietruszki do posypania dania. W pysznym daniu restauratorki główną rolę zagrała kura rosołowa, do której dołączył wołowy szponder. Aby zupa wyszła idealnie, nie warto pomijać żadnego z wymienionych składników. 

Tłusty czwartek 2022. Uwielbiasz pączki, ale nie masz czasu? Te zrobisz w 15 minutUwielbiasz pączki, ale nie masz czasu? Te zrobisz w 15 minut

Rosół Magdy Gessler. Tego będziesz potrzebować

  • 1 kura rosołowa,
  • pół kilograma szpondra wołowego,
  • 2 opalone cebule,
  • 5 marchewek,
  • 3 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • kilka goździków,
  • 3 liście laurowe,
  • 5 ziarenek świeżego pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku,
  • natka pietruszki do posypania,
  • makaron,
  • sól.

Racuchy z jabłkamiPrzepis na racuchy z jabłkami. Wystarczy trzymać się proporcji, a wyjdą jak u babci

Sposób przygotowania

1. Przygotuj duży garnek. Wlej do niego około 4 litry wody,

2. Umyj mięso i przełóż do garnka. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika na minimalną. Gotuj bez przykrycia około godzinę, regularnie zbierając szumowiny,

3. Po godzinie dodaj warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler przekrój na cztery części. Pora lekko zgnieć, aby wydobyć pełen aromat. Pamiętaj też o opaleniu cebuli przed jej dodaniem do garnka,

4. Do gotującego się rosołu dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 1,5-2 godziny,

5. Na koniec dopraw solą do smaku. Serwuj z makaronem, pokrojoną w kostkę marchewką i natką pietruszki. 

Więcej o: