Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Przepisy popularnej prezenterki i kucharki Ewy Wachowicz cieszą się olbrzymim zainteresowaniem w mediach społecznościowych. Jej fani chętnie komentują receptury i dzielą się efektami swojej pracy w kuchni. Wniosek z lektury jest jeden - z rad Wachowicz warto skorzystać. Jeśli więc macie ochotę na słodką przekąskę w postaci drożdżówki, skompletujcie niezbędne składniki i dajcie się zachwycić doskonałym smakiem.
1. Jeśli korzystasz z drożdży świeżych, przygotuj rozczyn. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj z czterema łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Sprawdź, czy składniki dokładnie się połączyły, a następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut,
2. Jeśli korzystasz z drożdży suchych, po prostu dodaj je do misy robota i wymieszaj z mąką,
3. Do dużej miski lub misy robota przełóż zaczyn, dodaj mąkę, cukier, jajko, sól, masło i resztę mleka. Wyrób do dokładnego połączenia się składników (około 3 minuty). Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie - rób to przez około 10 minut,
4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia,
5. Po upływie tego czasu, ustaw temperaturę piekarnika na 180 st. C. w trybie góra-dół,
6. Ciasto wyrabiaj na stolnicy posypanej mąką. Na koniec rozwałkuj je, posmaruj domową konfiturą i zostaw jeden czysty brzeg. Ewa Wachowicz radzi, by było to ok. 3 cm. Następnie zwiń roladę tak, aby kawałek bez dżemu był na końcu. Pokrój na 3 cm walce i ułóż obok siebie w tortownicy na 15 min,
7. Piecz przez 40-45 minut. Po wystudzeniu możesz oprószyć drożdżówkę cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.