• Link został skopiowany

Przepis na tradycyjną drożdżówkę. Ewa Wachowicz dodaje do niej ważny składnik

Drożdżówka idealna powinna być zachwycająco miękka i pachnieć intensywnie masłem. Doskonale sprawdzi się jako śniadanie na słodko lub po prostu przekąska w trakcie dnia. Aby ją przygotować, warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu. Swoją recepturą na drożdżówkę z domową konfiturą malinową podzieliła się Ewa Wachowicz.
Przepis na tradycyjną drożdżówkę
Fot. Shutterstock

Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Przepisy popularnej prezenterki i kucharki Ewy Wachowicz cieszą się olbrzymim zainteresowaniem w mediach społecznościowych. Jej fani chętnie komentują receptury i dzielą się efektami swojej pracy w kuchni. Wniosek z lektury jest jeden - z rad Wachowicz warto skorzystać. Jeśli więc macie ochotę na słodką przekąskę w postaci drożdżówki, skompletujcie niezbędne składniki i dajcie się zachwycić doskonałym smakiem. 

Przepis na drożdżówkę Ewy Wachowicz. Tego będziesz potrzebować

  • 300 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej,
  • 1/4 kostki roztopionego i wystudzonego masła,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • szczypta soli,
  • domowa konfitura malinowa,
  • opcjonalnie: cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania

1. Jeśli korzystasz z drożdży świeżych, przygotuj rozczyn. Do wysokiego naczynia wkrusz drożdże, dodaj cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj z czterema łyżkami ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Sprawdź, czy składniki dokładnie się połączyły, a następnie przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut,

2. Jeśli korzystasz z drożdży suchych, po prostu dodaj je do misy robota i wymieszaj z mąką,

3. Do dużej miski lub misy robota przełóż zaczyn, dodaj mąkę, cukier, jajko, sól, masło i resztę mleka. Wyrób do dokładnego połączenia się składników (około 3 minuty). Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie - rób to przez około 10 minut,

4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia,

5. Po upływie tego czasu, ustaw temperaturę piekarnika na 180 st. C. w trybie góra-dół,

6. Ciasto wyrabiaj na stolnicy posypanej mąką. Na koniec rozwałkuj je, posmaruj domową konfiturą i zostaw jeden czysty brzeg. Ewa Wachowicz radzi, by było to ok. 3 cm. Następnie zwiń roladę tak, aby kawałek bez dżemu był na końcu. Pokrój na 3 cm walce i ułóż obok siebie w tortownicy na 15 min,

7. Piecz przez 40-45 minut. Po wystudzeniu możesz oprószyć drożdżówkę cukrem pudrem.

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: