Przepis na naleśniki, które zawsze wychodzą. Sekretem szefa kuchni jest... lodówka

Naleśniki to teoretycznie jeden z najprostszych przepisów świata. Choć do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników, schody zaczynają się przy samym smażeniu - placki mają tendencję do rwania i nasiąkania tłuszczem, a ciasto wychodzi raz za rzadkie, innym razem zbyt gęste. Tymczasem, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, by nasze naleśniki były idealne. Amerykański szef kuchni zdradził swoje sztuczki.

Więcej przepisów na tradycyjne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Alton Crawford Brown Jr. to znany w Stanach Zjednoczonych szef kuchni i prezenter. Jest także gospodarzem i twórcą programu telewizyjnego Food Network, Dobre jedzenie, a jego książki kucharskie sprzedają się w milionach egzemplarzy. Ogromną popularnością cieszy się także jego blog kulinarny, na którym zdradził sekret idealnych naleśników. Okazuje się, że ciasto warto włożyć do lodówki przed smażeniem

Przepis na naleśniki idealne. Składniki

  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 40 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • do naleśników słodkich dodatkowo 30 g drobnego cukru i 5 ml ekstraktu waniliowego,
  • do naleśników wytrawnych 5 g posiekanych świeżych ziół.

Sposób przygotowania

1. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Najłatwiej będzie ci zrobić to blenderem. Następnie włóż ciasto naleśnikowe do lodówki na godzinę. Dzięki temu wszystkie bąbelki opadną, a ciasto będzie mniej podatne na rozrywanie podczas smażenia,

2. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu (możesz dodatkowo wysmarować ją masłem). Następnie wlej niewielką ilość ciasta (około 1/4 szklanki) i rozprowadź ciasto na całej patelni. Smaż około 45 sekund z każdej strony. Powtarzaj ten krok do momentu, aż skończy się ciasto,

3. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Przepis doskonale nadaje się zarówno do naleśników na słodko, jak i na słono. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.