Lubisz jeść banany? Te owoce zawierają sporo cennych składników. Sprawdź, jak wpływają na organizm

Banan jest jednym z najchętniej wybieranych owoców. Nie zawiera pestek, jest za to miękki i słodki. Świetnie nadaje się także jako dodatek do deserów. Ale nie wszyscy powinni się nim zajadać. Sprawdź, kto i dlaczego powinien ograniczyć spożywanie tych owoców.

Więcej kulinarnych ciekawostek znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Tego na pewno nie wiecie o bananach! [Pracownia Bronka]

Banany są owocami tropikalnymi, a z botanicznego punktu widzenia należą do kategorii jagód (tak, jak np. pomidory). Ich spożywanie niesie za sobą szereg korzyści. Są jednak osoby, które nie powinny włączać ich do swojej diety. Jak banany wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu?

Dlaczego warto spożywać banany? Te owoce zawierają wiele cennych substancji

Banany zawierają wiele cennych witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Na jakie korzyści możemy liczyć, sięgając po te owoce?

  • Nawodnienie - banany składają się w trzech czwartych z wody, więc nic dziwnego, że dobrze uzupełniają jej brak w ludzkim organizmie.
  • Zawartość magnezu i potasu - te  minerały sprawiają, że banany pomagają obniżyć ciśnienie krwi, a także są dobre podczas intensywnego wysiłku zarówno fizycznego, jak i umysłowego.
  • Przeciwutleniacze - te substancje neutralizują wolne rodniki, a to z kolei spowalnia proces starzenia się skóry. Dodatkowo pomagają w walce z takimi chorobami oczu jak jaskra, zaćma czy ślepota nocna;
  • Błonnik - zawierają go zwłaszcza mniej dojrzałe banany. To cenny składnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego i usprawnia metabolizm. Dzięki niemu banany sycą na dłużej. 
  • Żelazo - te uwielbiane owoce zawierają też sporo żelaza, co czyni je idealną przekąską dla osób zmagających się z anemią.

Kiedy warto ograniczyć spożycie bananów?

Chociaż banany zawierają wiele cennych składników, są osoby, które powinny nieco ograniczyć ich ilość w swojej diecie. Banany są dość kaloryczne, zawierają także dużą zawartość cukru. Indeks glikemiczny dojrzałych bananów wynosi od 50 do nawet 70 punktów, więc niestety nie są one wskazane dla cukrzyków. Mogą oni jednak rozważyć włączenie do diety niedojrzałych jeszcze owoców, zielone banany zawierają bowiem znacznie mniej cukru, a ich indeks glikemiczny oscyluje w okolicach 30 pkt.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.