Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Choć pizza, jaką znamy, faktycznie pochodzi z Włoch, jej korzenie sięgają dużo głębiej. W starożytnej Grecji istniało bowiem danie o nazwie "plankuntos". Były to cienkie, okrągłe placki z wody, mąki i – nie zawsze – drożdży. Grecy układali na nie dostępne dodatki - świeże zioła, oliwki czy czosnek.
Dziś pizza nieodłącznie kojarzy się z okrągłym plackiem, posypanym tartym serem i ziołami. Powinien być upieczony w mocno nagrzanym piecu - dokładnie tak, jak robią to Włosi.
1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (jeśli używasz świeżych drożdży): drożdże dokładnie wymieszaj z 1/3 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Przykryj miseczką i odstaw na 15-20 minut, aż podwoi swoją objętość,
2. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą, a w środku zrób wgłębienie. Wlej pozostałą wodę, oliwę oraz rozczyn. Wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę,
3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury z termoobiegiem. Najlepiej będzie, jeśli rozgrzejesz też kamień. Jeśli go nie masz - wystarczy blaszka,
4. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę i podziel na dwie równe części. Z każdej powinieneś/powinnaś otrzymać koło o średnicy około 30 cm. Możesz pomóc sobie wałkiem,
5. Gotowy placek przełóż na rozgrzany kamień - rozprowadź sos, dodaj ulubione składniki. Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika - posyp rukolą lub bazylią.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.