Najprostsze ciasto na pizzę. Przepis jak z włoskiej restauracji

Pizza to prawdziwa królowa imprez i specjalnych okazji. Smakuje niemal każdemu, a jej przygotowanie wcale nie należy do najtrudniejszych na świecie. Choć w domowym piekarniku nie uda nam się osiągnąć tak wysokiej temperatury, jak we włoskich piecach, nasza pizza również może być wyśmienita. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie ciasta.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Choć pizza, jaką znamy, faktycznie pochodzi z Włoch, jej korzenie sięgają dużo głębiej. W starożytnej Grecji istniało bowiem danie o nazwie "plankuntos". Były to cienkie, okrągłe placki z wody, mąki i – nie zawsze – drożdży. Grecy układali na nie dostępne dodatki - świeże zioła, oliwki czy czosnek. 

Dziś pizza nieodłącznie kojarzy się z okrągłym plackiem, posypanym tartym serem i ziołami. Powinien być upieczony w mocno nagrzanym piecu - dokładnie tak, jak robią to Włosi. 

Przepis na ciasto na pizzę. Składniki na dwa placki

  • pół kilograma mąki (typ 00),
  • 325 ml ciepłej wody,
  • opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych,
  • 2 duże łyżki oliwy,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka białego cukru. 

Sposób przygotowania

1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (jeśli używasz świeżych drożdży): drożdże dokładnie wymieszaj z 1/3 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Przykryj miseczką i odstaw na 15-20 minut, aż podwoi swoją objętość,

2. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą, a w środku zrób wgłębienie. Wlej pozostałą wodę, oliwę oraz rozczyn. Wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę,

3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury z termoobiegiem. Najlepiej będzie, jeśli rozgrzejesz też kamień. Jeśli go nie masz - wystarczy blaszka,

4. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę i podziel na dwie równe części. Z każdej powinieneś/powinnaś otrzymać koło o średnicy około 30 cm. Możesz pomóc sobie wałkiem,

5. Gotowy placek przełóż na rozgrzany kamień - rozprowadź sos, dodaj ulubione składniki. Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika - posyp rukolą lub bazylią. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.