• Link został skopiowany

Najprostsze ciasto na pizzę. Przepis jak z włoskiej restauracji

Pizza to prawdziwa królowa imprez i specjalnych okazji. Smakuje niemal każdemu, a jej przygotowanie wcale nie należy do najtrudniejszych na świecie. Choć w domowym piekarniku nie uda nam się osiągnąć tak wysokiej temperatury, jak we włoskich piecach, nasza pizza również może być wyśmienita. Sekretem jest odpowiednie przygotowanie ciasta.
Pizza neapolitańska
V. Matthiesen /Shutteratsock

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Choć pizza, jaką znamy, faktycznie pochodzi z Włoch, jej korzenie sięgają dużo głębiej. W starożytnej Grecji istniało bowiem danie o nazwie "plankuntos". Były to cienkie, okrągłe placki z wody, mąki i – nie zawsze – drożdży. Grecy układali na nie dostępne dodatki - świeże zioła, oliwki czy czosnek. 

Dziś pizza nieodłącznie kojarzy się z okrągłym plackiem, posypanym tartym serem i ziołami. Powinien być upieczony w mocno nagrzanym piecu - dokładnie tak, jak robią to Włosi. 

Przepis na ciasto na pizzę. Składniki na dwa placki

  • pół kilograma mąki (typ 00),
  • 325 ml ciepłej wody,
  • opakowanie suchych drożdży lub 25 g świeżych,
  • 2 duże łyżki oliwy,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka białego cukru. 

Sposób przygotowania

1. Przygotuj rozczyn drożdżowy (jeśli używasz świeżych drożdży): drożdże dokładnie wymieszaj z 1/3 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Przykryj miseczką i odstaw na 15-20 minut, aż podwoi swoją objętość,

2. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z solą, a w środku zrób wgłębienie. Wlej pozostałą wodę, oliwę oraz rozczyn. Wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto zrobi się elastyczne i miękkie. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę,

3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do najwyższej możliwej temperatury z termoobiegiem. Najlepiej będzie, jeśli rozgrzejesz też kamień. Jeśli go nie masz - wystarczy blaszka,

4. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj jeszcze przez chwilę i podziel na dwie równe części. Z każdej powinieneś/powinnaś otrzymać koło o średnicy około 30 cm. Możesz pomóc sobie wałkiem,

5. Gotowy placek przełóż na rozgrzany kamień - rozprowadź sos, dodaj ulubione składniki. Pizzę piecz 5-8 minut, aż rant ciasta mocno się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika - posyp rukolą lub bazylią. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: