Więcej ciekawych artykułów z poradami domowymi znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Majówka zbliża się wielkimi krokami, a razem z nią początek sezonu na grillowanie. Razem z pysznymi smakołykami pojawia się też odwieczny problem z myciem rusztu na grilla. Jak to zrobić szybko, porządnie i bez zbędnych wydatków? Mamy cztery świetne rozwiązania, które pomogą szybko uporać się z tym problemem.
Im szybciej zabierzesz się za czyszczenie rusztu, tym lepiej. Możesz go myć od razu po skończeniu grillowania. Gdy jest ciepły najłatwiej się pozbędziesz się zanieczyszczeń i unikniesz zaschniętego brudu.
Metoda stosowana przez starsze pokolenia jest aktualna do dzisiaj. Wykorzystaj ją i zrób pastę z sody oczyszczonej i wody utlenionej. Proporcje dobierz tak, aby uzyskać dość gęstą masę. Nałóż ją na ruszt i odczekaj trochę, po czym wyczyść grilla. Najlepiej będzie zrobić to sztywną szczotką.
Czyszczenie cebulą to jeden z najbardziej ekologicznych sposobów na utrzymanie czystości rusztu. Do tego jest bardzo prosty - przetnij cebulę na pół, nabij wypukłą częścią na widelec i potrzyj ruszt. To warzywo zastępuje i detergent i gąbkę.
Zamiast sztywnej szczotki możesz użyć folii aluminiowej bądź gazety zwiniętej w kulkę. Pocieraj mocno kulką o ruszt, aby go wyczyścić. Pamiętaj, że najlepszy efekt uzyskasz czyszcząc grilla tuż po zakończeniu korzystania z niego.
Kobieta.gazeta.pl jest dla Was i dla Was piszemy porady domowe. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.