Jak zrobić grill ogrodowy, który spełni swoją rolę w przygotowaniu smacznych potraw, jednocześnie będzie spełniał nasze wymagania estetyczne? Możemy skorzystać z przynajmniej kilku opcji. Często spotyka się, że grill ogrodowy wykonany jest z:
Najbardziej ozdobne i stylowe są zwykle grille ogrodowe z cegły lub kamienia polnego. Wykorzystać można np. starą cegłę, klinkier lub każdy rodzaj materiału, który wytrzyma wysokie temperatury. Nie każdy kamień nadaje się do budowy takiego urządzenia i trzeba o tym pamiętać, np. kamień wapienny po rozgrzaniu będzie z hukiem pękał.
Jaki grill ogrodowy pozwoli nam zaaranżować ciekawy kącik grillowy w ogrodzie? Zasadnicza różnica dotyczy mobilności: sprzęt wykonany z beczki lub bębna od pralki zawsze możemy przestawić lub schować. Ciężkie grille z cegły czy kamienia zostaną elementem aranżacji ogrodu na stałe. Trzeba więc uważać na to, by tworzyły z domem i pozostałymi częściami architektury ogrodowej spójną całość. Do nowoczesnych ogrodów dobrze będzie pasował klinkier. W rustykalnych sprawdzi się zaś stara cegła lub kamień polny.
Jak zbudować grill ogrodowy z cegły, by cieszył oko i dobrze się sprawdzał? Trzeba zadbać nie tylko o ścianki wymurowane z konkretnego rodzaju cegły, ale też o:
Co jeszcze warto wiedzieć? Przede wszystkim grill ogrodowy z cegły jest konstrukcją bardzo ciężką, co wymusza wylanie solidnej płyty fundamentowej (ok. 15 cm plus warstwa zagęszczonego żwiru pod spodem). Warto też używać zaprawy cementowej, nie zaś wapiennej i zmywać z cegły zabrudzenia możliwie szybko. Wraz z upływem czasu ich usunięcie będzie coraz trudniejsze. Warto też zainwestować w realizację projektu, gdzie nad paleniskiem uwzględniony został daszek. Dzięki temu nie będzie moknąć podczas deszczu.
Zobacz też: Grillowane warzywa- sprawdź, czy nie popełniasz popularnych błędów
Samo miejsce do grillowania to jednak nie wszystko - przydomowa architektura tego rodzaju może spełniać dodatkowe funkcje. Jak zbudować grill z wędzarnią? W tym przypadku dodatkowo muruje się komorę wędzarni liczącą najczęściej od 60 do 120 cm. Może być ona połączona z samym grillem murkiem i wygodnym blatem. Palenisko powinno mieć w tym przypadku podobne wymiary, co komora wędzarnicza. Zawieszone w niej produkty będą wędzone w dymie. Kontrolę jego natężenie umożliwi szyber. W wędzarni z cegieł ważne są estetyczne i funkcjonalne drzwiczki. Kanał dymowy wędzarni powinien mieć od 1 do 1,5 m długości w zależności od tego, czy chcemy wędzić na zimno, czy też stosować wyższe temperatury. Istotne są też stabilne nóżki, na których oprze się konstrukcja.
Zobacz też: Wędzenie kiełbasy: ile czasu, jaka temperatura? Najważniejsze informacje na temat wędzenia
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, jak funkcjonalny może być grill z wędzarnią. Jak wędzić na nim różne rodzaje potraw? Samo wędzenie może odbywać się w różny sposób:
Mniej popularnym rozwiązaniem jest grill z bębna od pralki. Czy warto się nim interesować? Może nie będzie tak estetyczny, jak modele z cegły lub kamienia, ale z pewnością sprawdzi się wtedy, gdy lubimy nadawać wykorzystanym przedmiotom ''drugie życie''. Jak zrobić grill z bębna od pralki? Nie czeka nas tutaj wiele pracy: wystarczy odpowiednio zainstalować zakupiony ruszt i nóżki, na których oprze się konstrukcja.
Na tym nie koniec projektów DIY. Czas na grill z beczki. Jak zrobić go poprawnie i tak, żeby był dość przestronny? W tym przypadku wystarczy wybrać odpowiednio dużą beczkę. Wcześniej trzeba upewnić się, że jest zrobiona ze stali nierdzewnej. Umieszcza się ją na łożu wykonanym z zespawanych profili metalowych. Odcięcie fragmentu bocznej powierzchni umożliwia dostanie się do środka i instalację rusztu. Jeśli wspomniany fragment zawiesimy na zawiasach - mamy dodatkowo estetyczną klapę.
Dla wielu osób najbardziej ozdobny jest grill z kamienia polnego. Jak zrobić grill tego typu? Konstrukcja nie musi odbiegać od tej, którą wybiera się w przypadku grilla ogrodowego z cegły. Estetyka szczególnie tutaj musi nawiązywać do wystroju ogrodu. Ważne, żeby dobrać właściwy materiał. Szczególnie poleca się: piaskowiec, granit, sjenit lub bardzo popularny tzw. kamień polny.
Zobacz też: Grillowany bakłażan w domu i w ogrodzie. Jak go przygotować?