Sezon na rabarbar czas start. Cztery proste przepisy, które wyjdą każdemu. Tym deserom nie da się odmówić

Rabarbar to, obok szparagów, chyba moje ulubione sezonowe warzywo. Tak, warzywo, bo choć rabarbar ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak, to wcale nie jest owocem. Jednak właśnie ze względu na swoją kwaskowatość świetnie sprawdza się jako składnik ciast i innych deserów. Podrzucamy wam cztery przepisy, które bez problemu zrobicie w domu.

Więcej sezonowych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sezon na rabarbar rozpoczyna się mniej więcej w połowie kwietnia i trwa do połowy lub końcówki czerwca. Jest więc bardzo krótki, dlatego trzeba się spieszyć, jeśli chce się skorzystać z dobrodziejstw świeżego rabarbaru. To doskonały składnik ciast i innych deserów. Można robić z niego również dżemy czy konfitury, a także kompot. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek lub jako mus albo sos do wytrawnych dań. 

Rabarbar ma też wiele właściwości zdrowotnych. Opowiadała nam o tym kiedyś Agata Ziemnicka, psycholożka, dietetyczka, psychodietetyczka, jedna z założycielek Fundacji Kobiety Bez Diety.

Świetnie wpływa na wszelakie problemy z hormonami, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, przerost testosteronu (ale nie niedobór!), klimakterium, trądzik przy dojrzewaniu, szaleństwa estrogenowe. To wszystko koi rabarbar

- mówiła. Ponadto zawarty w nim błonnik dobrze wpływa na pracę jelit, a polifenole wzmacniają układ krwionośny i działają przeciwnowotworowo. - Rabarbar nie jest jednak zalecany osobom z chorymi nerkami, bo kwas szczawianowy w nim zawarty może stymulować tworzenie się kamieni. Nie powinny też go jeść osoby z problemami reumatoidalnymi - przestrzega dietetyczka.

W Polsce uznawany jest za warzywo, w USA jest owocem.Kompot z rabarbaru to dla wielu niezbyt przyjemne wspomnienie z dzieciństwa

Jeżeli więc nie macie zdrowotnych przeciwwskazań do jedzenia rabarbaru, zachęcamy, abyście wykorzystali go w swojej kuchni. Podrzucamy wam trzy proste przepisy na ciasta z rabarbarem oraz jeden na poncz, bez których trudno wyobrazić sobie wiosnę i lato.

Ciasto z rabarbarem i oliwą z oliwek

Gdy zobaczyłam zdjęcie tego ciasta na Instagramie kulinarnej blogerki z Appalachów - Must Love Herbs, nie mogłam koło niego przejść obojętnie. Dekoracja z polnych kwiatów sprawia, że trudno oderwać wzrok od deseru. Oczywiście jeśli będziecie chcieli odtworzyć ten przepis, nie musicie dekorować ciasta w ten sam sposób. Może i będzie wtedy wyglądało mniej spektakularnie, ale smak z pewnością pozostanie ten sam - w końcu w środku jest rabarbar! Poza tym kto powiedział, że nie można udekorować go po swojemu?

 

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 6 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki maślanki
  • 2 szklanki posiekanego rabarbaru

Na krem:

  • 230 g mascarpone
  • 3 szklanki śmietany 30 proc.
  • 1,5 szklanki cukru pudru

Rabarbar to doskonała baza do wykonania nalewki /zdjęcie poglądowe/Czy rabarbar można zamrozić? Jak przechowywać rabarbar w domu?

Sposób przygotowania:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól mieszamy w misce. Jajka i cukier miksujemy na jasną, puszystą masę. Dodajemy oliwę i miksujemy na średnich obrotach do połączenia się składników. Wyłączamy mikser i zeskrobujemy masę ze ścianek. Następnie na niskich obrotach miksera dodajemy na zmianę maślankę oraz wymieszane wcześniej suche składniki. Mieszamy do połączenia. Na koniec wrzucamy posiekany rabarbar.

Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy przez koło 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza. Patyczek po włożeniu do środka powinien być suchy. Po upieczeniu ciasto przez około 30 minut powinno chłodzić się w blaszce. Po tym czasie może je wyjąć z formy i pozostawić przez kolejne pół godziny do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie robimy krem. W misce umieszczamy zimną śmietanę oraz cukier. Na niskich obrotach zaczynamy miksować. Następnie stopniowo zwiększamy obroty aż do średniego poziomu. Powinna powstać gładka masa. Dodajemy mascarpone i miksujemy, aż masa będzie puszysta i gęsta. Należy uważać, żeby nie przesadzić z ubijaniem, by nie powstało masło. Ostatnią minutę masę można mieszać ręcznie. Krem wykładamy na upieczone i ostudzone ciasto. Dekorujemy wedle uznania.

Drożdżówki z rabarbarem, grejpfrutem i serem Rozkosznego

Wypieki z rabarbarem na swoim Instagramie i blogu proponuje też już Michał Korkosz, czyli Rozkoszny. Testowałam jego przepisy kilkakrotnie i zawsze się udawały, więc rabarbarowe drożdżówki też muszą być świetne. Wystarczy trzymać się proporcji. Przepis na krem twarogowy do drożdżówek pochodzi z jego posta na Instagramie - znajdziecie go pod tym linkiem (to rolka, więc niestety nie możemy jej tu udostępnić).

Składniki:

Na ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 80 g masła
  • 7 g suchych drożdży
  • 80 ml mleka
  • jajko
  • łyżka kwaśnej śmietany

Przepis pochodzi z bloga Rozkosznego.

Na krem:

  • 100 g twarogu śmietankowego
  • grejpfrut
  • 4 laski rabarbaru
  • 50 g mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu 

Przetestowałam przepis na ciasto pomarańczowe RozkosznegoCiasto pomarańczowe Rozkosznego. Przetestowałam przepis. Obłęd

Sposób przygotowania:

Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy do niego zimne mleko. Po wymieszaniu powinny być lekko ciepłe, aby dobrze wpłynąć na drożdże. Mąkę łączymy z mlekiem, masłem, jajkiem i śmietaną. Wyrabiamy rękami lub robotem. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Następnie zakrywamy je i odstawiamy na bok do wyrośnięcia.

Robimy krem twarogowy. W misce umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier puder i skórkę oraz sok z grejpfruta (tyle, by powstała gładka masa). Wyrobione wcześniej ciasto dzielimy na dziewięć części, formujemy kulki, a w środku robimy wgłębienia, w które wkładamy krem. Na kremie układamy kawałki rabarbaru i tak przygotowany deser jeszcze odstawiamy do wyrośnięcia. Potem smarujemy każdą kuleczkę miodem i wkładamy do piekarnika na około 20-25 minut, aż się zarumienią. Pieczemy w 190 stopniach C.

Tarta z rabarbarem z kuchni Hapsa

Mamy dla was jeszcze dwa przepisy, które robiliśmy w naszej kuchni. Na pierwszy ogień idzie chrupiąca tarta z rabarbarem, serkiem mascarpone i migdałami.

Składniki:

Na ciasto:

  • szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 3-4 łyżki lodowatej wody

Krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • pół szklanki płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu

Dodatkowo:

  • rabarbar
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka mąki
  • jajko

Sposób przygotowania:

Wsyp do miski mąkę, cukier, pokrojone w kostkę masło i trochę lodowatej wody. Zagnieć ciasto, uformuj je w kulkę, zawiń w folię i włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia. 

Rabarbar pokrój na równe kawałki, zasyp cukrem oraz mąką i odstaw na kilka minut. Płatki migdałowe zblenduj i wymieszaj na gładką masę z mascarpone i miodem. Co robić dalej? Zobacz nasze wideo, na którym pokazujemy wszystko krok po kroku:

Zobacz wideo Tarta z rabarbarem

Poncz rabarbarowy z kuchni Hapsa

Taki napój świetnie sprawdzi się podczas imprezy w ciepły, letni wieczór. Jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • szczypta imbiru
  • laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 kg rabarbaru
  • skórka z jednej cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • butelka różowego wina

Oraz:

  • pomarańcza
  • mango
  • lód

Sposób przygotowania:

Gotujemy 1,5 litra wody. Dodajemy cynamon, imbir i goździki i gotujemy. Rabarbar dokładnie myjemy, ale nie obieramy. Kroimy w centymetrowe kawałki. Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Co dalej? Obejrzyj nasze wideo, na którym pokazujemy wszystko krok po kroku:

Zobacz wideo Poncz rabarbarowy

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: