Na twoich garnkach zrobiły się tęczowe plamy? Czy są szkodliwe? Czym są? Wyjaśniamy

Wiele osób używających garnków ze stali nierdzewnej zauważyło na nich wielobarwne plamy. Zacieki wyglądają trochę jak plamy z benzyny. Ale czym one są? Czy są niebezpieczne? Co z nimi zrobić? Odpowiadamy na wszystkie te pytania.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo

Wielokolorowe plamy pojawiają się na garnkach ze stali nierdzewnej. Ta zawiera w sobie 18 procent chromu (zabezpieczenie przed rdzą i wzmocnienie materiału) oraz 10 procent niklu (dzięki temu garnki się pięknie błyszczą i są bardziej trwałe). Jaki to ma związek z barwnymi plamami? Wbrew pozorom całkiem duży - są one skutkiem użytkowania garnków. Na szczęście nie są niebezpieczne

Jak powstają wielokolorowe zacieki w garnkach? Jest kilka powodów 

Tęczowe przebarwienia pojawiają się na garnkach z kilku różnych przyczyn. Są nimi:

  • za długi kontakt z takimi substancjami jak kwas cytrynowy (również sok), ocet, soda oczyszczona oraz sól;
  • twarda woda używana do gotowania;
  • niewłaściwe czyszczenie;
  • długotrwały kontakt naczynia z kwaśnym pożywieniem (np. pomidorami czy kiszonymi warzywami).

Jak pozbyć się kolorowych zacieków z garnków? Czy to w ogóle możliwe?

Wyczyszczenie tęczowych plam z garnków jest nie tylko możliwe, ale stosunkowo proste. Jak się ich pozbyć?

  • Umyj garnek octem lub kwaskiem cytrynowym. Zrób to szybko i sprawnie, nie pozwól, aby substancja dłużej stykała się z powierzchnią garnka. Potem opłucz dobrze naczynie przegotowaną wodą (nie może być gorąca);
  • Użyj specjalnych gąbek i płynów do czyszczenia stali nierdzewnej. Następnie wypłucz garnek dokładnie ciepłą wodą.

Lepiej zapobiegać niż leczyć, czyli sposób na ochronę przez kolorowymi plamami w przyszłości

Garnki (i inne naczynia) ze stali nierdzewnej można zabezpieczyć przed pojawieniem się takich nieestetycznych plam w przyszłości. Jak? Oto garść porad:

  • Nie trzymaj w garnkach zbyt długo żywności kwaśnej;
  • Nie pozwól na długi i bezpośredni kontakt garnka z wyżej wymienionymi substancjami (ocet, sól), zwłaszcza w wysokiej temperaturze;
  • Gotując wodę, sól ją dopiero kiedy zacznie wrzeć;
  • Czyść garnki na bieżąco i bardzo dokładnie. Najlepiej tuż po użyciu;
  • Nie używaj żrących detergentów.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.