Jajecznica puszysta i kremowa. Wykorzystaj patent szefa restauracji z gwiazdką Michelin. Już nie zrobisz inaczej

Jajecznica wydaje się jednym z najprostszych i najszybszych posiłków do zrobienia. Rzeczywiście w jej przyrządzaniu nie ma nic skomplikowanego, co nie znaczy, że nie można zrobić jej lepiej lub nieco inaczej niż na co dzień. Daniel Patterson, były szef restauracji Coi w San Francisco, która została nagrodzona gwiazdkami Michelin, zdradza swój patent na puszystą i kremową jajecznicę.

Więcej przydatnych porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Daniel Patterson to amerykański szef kuchni i restaurator. Publikuje również w amerykańskich magazynach i serwisach internetowych. W 2006 roku otworzył w San Francisco restaurację Coi, która pod jego wodzą zdobyła dwie gwiazdki Michelin, a magazyn "San Francisco Chronicle" nagrodził ją czterema gwiazdkami. To uczyniło ją jedną z niewielu restauracji w rejonie zatoki, które otrzymały takie wyróżnienie.

Choć mogłoby się wydawać, że kucharz o takiej renomie gotuje głównie skomplikowane dania, w rzeczywistości tak nie jest. Swego czasu Patterson podzielił się z serwisem Bloomberg swoim przepisem i patentem na idealnie puszystą i kremową jajecznicę. Niby proste danie, a dzięki jednemu trikowi można wynieść je na wyższy poziom.

Zobacz wideo Sałatka ze szparagami

Początkowo Patterson, jak większość z nas, przyrządzał jajecznicę na nieprzywierającej patelni. Musiał jednak zrezygnować z teflonu z powodu problemów zdrowotnych żony, więc zaczął eksperymentować i szukać innych rozwiązań. Postanowił, że spróbuje zrobić jajka na jajecznicę we wrzącej wodzie. Nie chodzi jednak o żadne gotowanie ich w skorupach, a wrzucenie do garnka już zbitych jajek. Okazało się, że przygotowane w ten sposób są wyjątkowo puszyste, a jajecznica nieziemsko kremowa. Poniżej znajdziecie instrukcję krok po kroku, jak to zrobić.

JajecznicaJajecznica na śniadanie? Podaj ją według pomysłu Ewy Wachowicz

Przepis na jajecznicę puszystą i kremową według szefa kuchni

Składniki:

  • 4 jajka
  • masło
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sól morskaKiedy solić potrawy, żeby były najlepsze? To ważne w przypadku jajecznicy

Sposób przygotowania:

W misce ubijaj jajka przez około 30 sekund. W średniej wielkości garnku zagotuj wodę. Doprowadź ją do niskiego wrzenia na średnim ogniu. Dodaj kilka szczypt soli. Zamieszaj wodę tak, aby utworzyć wir i wlej jajka. Przykryj garnek i policz do 20. Podnieś pokrywkę. Jajka powinny unosić się na wodzie w postaci wstążek. Przelej je do sitka i odsącz z nadmiaru wody. Następnie rozłóż je na talerzach i dopraw solą, pieprzem oraz masłem. Podawaj z grzankami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: