Leniwe - przepis na szybki obiad. Mięciutkie, delikatne, same rozpływają się w ustach

Sposobów na szybki obiad jest wiele. Można by wymieniać w nieskończoność. Leniwe to jedno z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem i przedszkolem. Zazwyczaj podawane w piątki, z delikatną, złocistą bułką tartą. Miękkie kluseczki, którym nie sposób się oprzeć.

Więcej przepisów na pyszne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Co zrobić na obiad? To pytanie często mam w swojej głowie. Zazwyczaj wtedy sięgam po sprawdzone, szybkie przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni. Jednym z nich są leniwe. Prosty i smaczny obiad, który lubią mali i duzi. Idealny dla całej rodziny, bo każdy, kogo znam, uwielbia te kluski. Nasz przepis jest szybki i bardzo łatwy. Wypróbuj już dziś i ciesz się ich smakiem. Do dzieła!

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierasz?

Składniki:

  • Mąka pszenna (pół szklanki do klusek i kilka łyżek do podsypania)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Twaróg (tłusty, około 250 g)
  • Sól (pół łyżeczki)
  • Masło (2-3 łyżki)
  • Bułka tarta (2-3 łyżki)

Przygotowanie:

  1. Ser przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub rozgnieć tłuczkiem i umieść w misce.
  2. Następnie dodaj jajko, sól oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Zanim zaczniesz formować kluski wstaw wodę w garnku i posól.
  4. Z tak przygotowanej masy czas lepić nasze leniwe. Na stolnicę lub matę do pieczenia wysyp troszkę mąki, aby kluski się nie kleiły. Następnie z ciasta uformuj długie wałki (patyczki, jak przy kopytkach) i krój na mniejsze kluski. Możesz pod skosem lub na prosto.
  5. Do gotującej się wody wrzucaj tak przygotowane kluski, ale pamiętaj, aby nie wszystkie na raz. Zamieszaj drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna. Po wypłynięciu na powierzchnię wyłów i przerzuć do miski lub na durszlak.
  6. Gdy kluski są już gotowe, czas na przygotowanie bułki tartej. W rondelku rozpuść masło i dodaj bułkę tartą. Gdy oba składniki się połączą, zdejmij z gazu i polej ugotowane kluski.

Domowe leniwe to idealny pomysł na obiad lub wczesną kolację. Na zimno smakują równie dobrze. Można śmiało je podsmażyć na patelni z odrobiną masła, wtedy zyskują chrupkość, złoty kolor i delikatność, którą nie sposób zapomnieć. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.