Więcej przepisów na warzywne dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Kalafior w kuchniach świata gości od wielu wieków. Jego zalety zostały dostrzeżone już w 600 roku p.n.e., a z biegiem czasu kolejne badania potwierdzały lub odkrywały nowe właściwości tego warzywa. Na łamach "Journal of the National Cancer Institute" grupa naukowców dowodziła między innymi, że kalafiory (a także brokuły) zawierają substancje, które mogą działać przeciwnowotworowo. Jedzenie kalafiora ma znaczenie chociażby w profilaktyce raka prostaty.
Inni badacze, z Uniwersytetu Stanowego w Teksasie, przekonują, że przeciwutleniacze zawarte w kalafiorach neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu spożywanie tych warzyw zmniejsza ryzyko zachorowania na raka pęcherza.
Ponadto jedzenie tego warzywa może przeciwdziałać wystąpieniu takich chorób, jak zapalenie przełyku, zapalenie błony śluzowej żołądka oraz wrzody. Eksperci uważają też, że kalafior powinien znaleźć się w menu osób, które cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów.
Należy jednak pamiętać, że kalafiory należą do pokarmów ciężkostrawnych. Mogą też powodować wzdęcia. Mimo to warto włączyć te warzywa do swojej diety i od czasu do czasu przygotować coś z nimi w roli głównej. Można to zrobić na wiele sposobów i zawsze smakują wybornie. My polecamy wam zupę kalafiorową, która jest bardzo prosta do przygotowania i można ją robić przez cały rok, choć wiosną, naszym zdaniem, smakuje najlepiej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Główkę kalafiora myjemy i kroimy na małe różyczki. Marchewkę, ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Podsmażamy je na maśle przez kilka minut, cebula powinna się zeszklić. Następnie dodajemy kalafior i jeszcze chwilkę smażymy.
Do garnka wlewamy bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień pod zupą i gotujemy ją pod przykryciem dopóki warzywa nie zmiękną. Wyłączamy palnik i dosypujemy do zupy posiekany koperek.
Na koniec hartujemy śmietanę. Dodajemy do niej łyżkę mąki pszennej oraz kilka łyżek ugotowanej zupy. Mieszamy, a następnie powoli dodajemy śmietanę do kalafiorowej.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.