Przepis na kopytka, domowe kluseczki z kilku składników. Aby wyszły miękkie i sprężyste wybierz dobre ziemniaki

Kojarzą mi się z czasami dzieciństwa. Serwowane w przedszkolu oraz u babci. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne i pracochłonne. Wystarczą dosłownie cztery składniki, kilka minut i troszkę cierpliwości.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Uwielbiam kopytka w połączeniu z sosem lub jajkiem. Aksamitna polewa otulająca miękkie kluseczki, aż się rozmarzyłam. Z jajkiem podsmażone na patelni są smakiem dzieciństwa, po który chętnie wracam. Zazwyczaj robię większą porcję, aby cieszyć się ich smakiem przez kilka dni. To jedno z najprostszych dań jakie możesz zaserwować swojej rodzinie. Przekonaj się i ciesz się ich smakiem. Do dzieła!

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym

Składniki:

  • Mąka pszenna (200g)
  • Ziemniaki (kilogram)
  • Jajko
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Na samym początku obierz i ugotuj ziemniaki. Następnie odcedź i przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Odstaw do wystygnięcia. Ciepłe ziemniaki dużo łatwiej rozgnieść. 
  2. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko oraz sól. Wymieszaj dokładni i przełóż ciasto na stolnicę lub matę sylikonową, pamiętaj aby posypać mąką.  Wyrób ciasto rękoma.
  3. Następnie podziel ciasto na 3-4 części z każdej z nich uformuj wałeczek. Tak przygotowane wałki pokrój w kwadraciki pod skosem (romby).
  4. Wrzucaj partiami do gotującej osolonej wody. Pamiętaj, aby nie wszystkie na raz to ważne, aby kopytka się nie posklejały. Wymieszaj drewnianą łyżką. Gotuj przez 3-4 minutki po wypłynięciu na wierzch. Następnie przerzuć do miski i skrop kapką oleju, aby się nie kleiły.

Tak przygotowane kluseczki zajadaj z sosem koperkowym lub pieczarkowym. Jako dodatek do mięsa, gulaszu czy z okrasą. Śmiało możesz wykorzystać ziemniaki z obiadu, aby zrobić kopytka. Nie muszą być świeżo gotowane, takie jednodniowe również się nadadzą. Ugotowane kluseczki po ostygnięciu przechowuj w lodówce najlepiej w szklanym pojemniku. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

 

Więcej o: