• Link został skopiowany

Zupa ogórkowa - przepis na domowy obiad dla całej rodziny. Trik z ogórkami zmieni cały smak

To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa i obiadami w przedszkolu. Nasza wersja różni się nieco od tej tradycyjnej. Dzięki mięsnym kulkom jest pożywna i smakuje zarówno małym jak i dużym.
Zupa ogórkowa
Monika_1 / Shutterstock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Nasz trik z ogórkami drastycznie zmienia smak całej zupy. Wystarczy je podsmażyć na odrobinie masła, wtedy całość zyskuje delikatny smak. Kulki mocy z mięsa mielone to świetny patent na to, aby zupa była bardziej sycąca. Ogórkowa to jedna z najlepszych zup, które często robię w swojej kuchni. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się smakiem. Do dzieła!

Zobacz wideo Klasyk - zupa ogórkowa

Składniki:

  • Mięso mielone (500g)
  • Ziemniaki (500g)
  • Marchew (2 sztuki)
  • Por
  • Seler
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Ogórki kiszone (słoik)
  • Śmietanka 18 % (200ml)
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
  • Masło

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Z mięsa uformuj małe pulpeciki i wrzucaj do gotującej się wody.
  2. W międzyczasie obierz wszystkie warzywa, ziemniaki, por i seler pokrój w kostkę. Ogórki, marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce. Ogórki podsmaż na patelni z odrobiną masła.
  3. Do gotującego bulionu dodaj wszystkie warzywa oprócz ogórków. Dopraw do smaku przyprawami.
  4. Gdy ziemniaki zmiękną dodaj ogórki.
  5. Na sam koniec zapraw zupę śmietaną.

Domowa ogórkowa to kwintesencja obiadu u babci. To jedna z najlepszych zup jakie można zrobić w domowym zaciszu. Wypróbuj nasz trik z ogórkami i ciesz się maślanym smakiem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: