Przepis na naleśniki, które będą aksamitne i kremowe. Sekretem jest składnik, którego używasz do ciast

Przepis na naleśniki powinna znać każda szanująca się pani (a także pan) domu. I chociaż przepis jest banalny, warto go nieco urozmaicić, by nie popaść w naleśnikową monotonię. Dziś mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra - przepis na naleśniki z popularnym dodatkiem do kremowych ciast i serników - mowa oczywiście o budyniu.

Więcej wariacji na temat naleśników znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na naleśniki to obowiązkowa pozycja w naszych zeszytach z przepisami. Dziś mamy dla ciebie jednak coś nowego i smacznego tak, że każdy koniecznie musi spróbować poniższego przepisu. Naleśniki budyniowe to pomysł na słodkie śniadanie lub poprawiający humor podwieczorek po ciężkim dniu w pracy czy szkole. Jedyne co musisz wiedzieć o tym przepisie na naleśniki to to, że bardziej kremowych i aksamitnych nie jadłeś.

Prażuchy - jak przygotować?Prażuchy: przepis na danie ziemniaczane znane od stuleci w Polsce

Przepis na naleśniki budyniowe

Niezbędne składniki:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 3 jajka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej średniego typu
  • 2 łyżki cukru (możesz dać mniej, jeśli nie lubisz mocno słodkich naleśników)
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła

Naleśniki budyniowe - sposówb wykonania:

  1. Przygotuj miskę i umieść w mniej wszystkie składniki. Następnie zmiksuj całość chwilę, tylko do momentu, aż składniki się połączą.
  2. Miskę z ciastem na naleśniki odstaw na 15 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki będą delikatne i nie będą się rwać.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub masła. Możesz zanurzyć kawałek ręcznika papierowego w oleju i nasmarować nim patelnię.
  4. Na chochelkę nabieraj porcję ciasta i dokładnie rozprowadź je na całej patelni, wykonując charakterystyczny ruch ręką. Smaż z obu stron na rumiany kolor.

ciasto cytrynowe (zdjęcie ilustracyjne)Proste ciasta z trzech składników. Nie narobisz się, a efekt wyśmienity

Takie naleśniki smakują świetnie prosto z patelni, ale podawaj je w swój ulubiony sposób. Idealnym dodatkiem będą owoce lub krem czekoladowy.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: