Ogórki małosolne są teraz hitem internetu. Mamy garść porad i wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne

Chrupiące, aromatyczne i jędrne - takie ogórki małosolne smakują nam najbardziej. Mamy dziś dla was garść wskazówek, dzięki którym wyjdą idealne. Sprawdźcie, co należy zrobić.

Więcej przepisów na warzywa sezonowe znajdziesz na naszej stronie głównej

Robiliście już ogórki małosolne w tym sezonie? Zbliżający się weekend to najlepszy moment na przygotowanie wiosennego przysmaku. A zanim zabierzecie się do dzieła, sprawdźcie, co zrobić, aby małosolne wyszły jędrne, chrupiące i naprawdę pyszne.

Rozmiar ma znaczenie

Jeśli chcecie zrobić pyszne małosolne, już na etapie zakupów musicie wybrać najlepsze ogórki. Przede wszystkim muszą być one twarde, jędrne i raczej drobne. Te wyrośnięte zostawmy na inną okazję. Używamy tylko świeżych ogórków.

Gruba skórka

Dobre ogórki małosolne nie powinny być gorzkie. Taki posmak może zależeć od tego, jakich ogórków użyjemy. Ryzyko rośnie, jeśli użyjemy ogórków o grubszej skórce - to w niej kumuluje się gorzki posmak. Skórka może też być powodem tego, że ogórki nie ukiszą się dobrze.

Przyprawy

Jeżeli użyjcie suszonych przypraw - liścia laurowego, kopru, gorczycy, chrzanu czy ziarnistego pieprzu. Świeże przyprawy są dużo lepszym rozwiązaniem. Wybierzcie czosnek, świeży chrzan i koper, liście winogronu. One sprawią, że małosolne będą pyszne i aromatyczne.

Sposób dla niecierpliwych

Czas przygotowania ogórków małosolnych jest znacznie krótszy niż kiszonych - wystarczą 2-4 dni w kamionce. Jeśli chcecie, aby ten czas się nieco skrócił, możecie lekko ściąć ogórkom końcówki.

Wysoka temperatura

Aby ogórki były chrupiące, trzeba zalać je gorącą zalewą. Na kamionce układamy talerzyk i dociskamy go czymś ciężkim. Naczynie trzeba odstawić w cieniste miejsce. Potem pozostaje już tylko czekać.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

A może małosolne na sucho?

Inną metoda na przygotowanie jędrnych, chrupkich ogórków jest zrobienie ich na sucho. Ogórki i przyprawy wkładamy do torebki-strunówki i zasypujemy solą  Wszystko dokładnie mieszamy, a potem strunówkę wkładamy na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją i trzymamy przez 24 godziny w temperaturze pokojowej. Gotowe ogórki trzeba trzymać w lodówce.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: