Więcej przepisów na warzywa sezonowe znajdziesz na naszej stronie głównej
Robiliście już ogórki małosolne w tym sezonie? Zbliżający się weekend to najlepszy moment na przygotowanie wiosennego przysmaku. A zanim zabierzecie się do dzieła, sprawdźcie, co zrobić, aby małosolne wyszły jędrne, chrupiące i naprawdę pyszne.
Jeśli chcecie zrobić pyszne małosolne, już na etapie zakupów musicie wybrać najlepsze ogórki. Przede wszystkim muszą być one twarde, jędrne i raczej drobne. Te wyrośnięte zostawmy na inną okazję. Używamy tylko świeżych ogórków.
Dobre ogórki małosolne nie powinny być gorzkie. Taki posmak może zależeć od tego, jakich ogórków użyjemy. Ryzyko rośnie, jeśli użyjemy ogórków o grubszej skórce - to w niej kumuluje się gorzki posmak. Skórka może też być powodem tego, że ogórki nie ukiszą się dobrze.
Jeżeli użyjcie suszonych przypraw - liścia laurowego, kopru, gorczycy, chrzanu czy ziarnistego pieprzu. Świeże przyprawy są dużo lepszym rozwiązaniem. Wybierzcie czosnek, świeży chrzan i koper, liście winogronu. One sprawią, że małosolne będą pyszne i aromatyczne.
Czas przygotowania ogórków małosolnych jest znacznie krótszy niż kiszonych - wystarczą 2-4 dni w kamionce. Jeśli chcecie, aby ten czas się nieco skrócił, możecie lekko ściąć ogórkom końcówki.
Aby ogórki były chrupiące, trzeba zalać je gorącą zalewą. Na kamionce układamy talerzyk i dociskamy go czymś ciężkim. Naczynie trzeba odstawić w cieniste miejsce. Potem pozostaje już tylko czekać.
Inną metoda na przygotowanie jędrnych, chrupkich ogórków jest zrobienie ich na sucho. Ogórki i przyprawy wkładamy do torebki-strunówki i zasypujemy solą Wszystko dokładnie mieszamy, a potem strunówkę wkładamy na 4-5 godzin do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ją i trzymamy przez 24 godziny w temperaturze pokojowej. Gotowe ogórki trzeba trzymać w lodówce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.