Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne

Ogórki małosolne - przepis krok po kroku dla początkujących! Sezon na ogórki już tuż tuż, a maj to doskonały moment na to, aby przymierzyć się do wykonania własnych przetworów. Nie ma nic lepszego, aniżeli słoiczek świeżych i pysznych ogórków do obiadu.

Ogórki małosolne i ich właściwości

Ogórki małosolne są nie tylko apetycznym dodatkiem do głównego dania, ale także posiadają całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych, które wpływają niezwykle korzystnie na nasz stan zdrowia. Przekonajcie się o tym sami:

Właściwości ogórków małosolnych:

  • Ogórki małosolne to naturalny probiotyk. Dostarczają naszemu organizmowi dobrych bakterii.
  • Poprawiają pracę jelit.
  • Są znakomitym wsparciem dla układu immunologicznego.
  • Zwalczają stany zapalne.
  • Są bogatym źródłem witaminy C.
  • Wykazują silne działanie antybakteryjne, antygrzybicze.
  • Są pomocne przy chorobach narządów wewnętrznych. Na przykład nerek, wątroby.
  • Warto spożywać je przy infekcjach układu moczowego.
  • Regulują poziom złego cholesterolu.
  • Wpływają na regulację ciśnienia krwi.
  • Chronią przed komórkami nowotworowymi.
  • Są pomocne przy kolkach np. jelitowej

Jak widać lista właściwości i zastosowań jest długa, a należy dodać, iż to tylko kilka z nich.

Przepis na ogórki małosolne - krok po kroku

Przepis na ogórki małosolne nie jest trudny. Dlatego z całą pewnością poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Przejdźmy zatem do konkretnej receptury:

Składniki:

  • około 1 kilograma ogórków gruntowych - ważna uwaga: muszą być z dobrego i sprawdzonego źródła, najlepiej z ekologicznej uprawy
  • około 6 gałązek kopru świeżego
  • 1 czosnek
  • korzeń chrzanu
  • opcjonalnie: kilka listków porzeczki
  • sól do przetworów
  • około półtora litra wody

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności należy zająć się ogórkami. Musimy je dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie. Proces ten powinien trwać około 180 minut.
  2. Później przechodzimy do wymycia ich.
  3. Kolejno umieszczamy je w dużym słoju lub specjalnej kamionce.
  4. Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Układamy go z innymi dodatkami w naczyniach. W równych ilościach.
  5. W następnym etapie przygotowujemy roztwór solny. Na litr wody dodajemy 1 łyżkę czubatą soli. Całość musimy wymieszać i wlać do ogórków.
  6. Dalej przykrywamy lnianą / bawełnianą ściereczką lub gazą.
  7. Tak przygotowane naczynia odstawiamy mniej więcej na 3-5 dni w ciepłe miejsce.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki małosolne: przepis babci w wersji ekspresowej

Przepis babci na ogórki małosolne to sposób zdecydowanie dla tych, którym zależy na czasie. Przepis na wyśmienite i błyskawiczne ogórki znajdziesz tutaj:

Składniki, które są potrzebne do przygotowania ogórków to:

  • 2 kilogramy ogórków
  • 2 litry wody - przefiltrowanej
  • 2 łyżki soli kłodawskiej
  • kilka ząbków czosnku
  • koper świeży
  • kawałek chrzanu

Wykonanie:

  1. Ogórki dokładnie myjemy.
  2. Następnie przygotowujemy zalewę. Sól mieszamy dokładnie z wodą.
  3. Do naczynia - kamionki bądź słoików - wkładamy ogórki, wszystkie dodatki.
  4. Zalewamy zalewą i mieszamy.
  5. Odstawiamy pod przykryciem na 2 dni w ciepłe miejsce.

Ogórki małosolne na szybko i na sucho

Ogórki małosolne na szybko to przepis nieco mniej znany. Ogórki małosolne można wówczas zrobić bez użycia wody. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kilogram ogórków gruntowych
  • kilka gałązek kopru
  • kawałek chrzanu
  • 2-3 liście czarnej porzeczki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kilka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej bądź kłodawskiej
  • woreczek do mrożenia o pojemności około 4 litrów

Wykonanie:

  1. Ogórki umyć, zalać zimną wodą.
  2. Tak pozostawić je na około 60 minut.
  3. Dalej wyjąć z wody i osuszyć.
  4. Chrzan i czosnek należy obrać i podzielić. Chrzan pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Koper umyć i pokroić na mniejsze elementy.
  6. Wszystkie przyprawy włożyć do woreczka, włożyć ogórki. Całość zapiąć i dokładnie wymieszać.
  7. Tak przygotowane przechowywać w lodówce przez 4 godziny.
  8. Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić mniej więcej na 20-24 godziny w ciepłym miejscu.

Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde i chrupiące?

Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde i chrupiące? To pytanie zadaje sobie większość kulinarnych twórców. Niestety, praktyka pokazuje, że nierzadko dzieje się tak, iż ogórki są nie tylko miękkie, ale i puste w środku. Jak zaradzić temu problemowi? Po pierwsze znaleźć dobre ogórki. Ekologiczne, zdrowe, ze sprawdzonego źródła. Po drugie - zalać je zimną wodą, bez kamienia.

Zobacz też: Sadzenie ogórków gruntowych - nie przegap najlepszego terminu. Sprawdź, jak uprawiać ogórki na działce

Więcej o: