Ogórki małosolne i ich właściwości
Ogórki małosolne są nie tylko apetycznym dodatkiem do głównego dania, ale także posiadają całe mnóstwo właściwości prozdrowotnych, które wpływają niezwykle korzystnie na nasz stan zdrowia. Przekonajcie się o tym sami:
Właściwości ogórków małosolnych:
- Ogórki małosolne to naturalny probiotyk. Dostarczają naszemu organizmowi dobrych bakterii.
- Poprawiają pracę jelit.
- Są znakomitym wsparciem dla układu immunologicznego.
- Zwalczają stany zapalne.
- Są bogatym źródłem witaminy C.
- Wykazują silne działanie antybakteryjne, antygrzybicze.
- Są pomocne przy chorobach narządów wewnętrznych. Na przykład nerek, wątroby.
- Warto spożywać je przy infekcjach układu moczowego.
- Regulują poziom złego cholesterolu.
- Wpływają na regulację ciśnienia krwi.
- Chronią przed komórkami nowotworowymi.
- Są pomocne przy kolkach np. jelitowej
Jak widać lista właściwości i zastosowań jest długa, a należy dodać, iż to tylko kilka z nich.
Przepis na ogórki małosolne - krok po kroku
Przepis na ogórki małosolne nie jest trudny. Dlatego z całą pewnością poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Przejdźmy zatem do konkretnej receptury:
Składniki:
- około 1 kilograma ogórków gruntowych - ważna uwaga: muszą być z dobrego i sprawdzonego źródła, najlepiej z ekologicznej uprawy
- około 6 gałązek kopru świeżego
- 1 czosnek
- korzeń chrzanu
- opcjonalnie: kilka listków porzeczki
- sól do przetworów
- około półtora litra wody
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności należy zająć się ogórkami. Musimy je dokładnie wymoczyć w zimnej wodzie. Proces ten powinien trwać około 180 minut.
- Później przechodzimy do wymycia ich.
- Kolejno umieszczamy je w dużym słoju lub specjalnej kamionce.
- Czosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Układamy go z innymi dodatkami w naczyniach. W równych ilościach.
- W następnym etapie przygotowujemy roztwór solny. Na litr wody dodajemy 1 łyżkę czubatą soli. Całość musimy wymieszać i wlać do ogórków.
- Dalej przykrywamy lnianą / bawełnianą ściereczką lub gazą.
- Tak przygotowane naczynia odstawiamy mniej więcej na 3-5 dni w ciepłe miejsce.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Ogórki małosolne: przepis babci w wersji ekspresowej
Przepis babci na ogórki małosolne to sposób zdecydowanie dla tych, którym zależy na czasie. Przepis na wyśmienite i błyskawiczne ogórki znajdziesz tutaj:
Składniki, które są potrzebne do przygotowania ogórków to:
- 2 kilogramy ogórków
- 2 litry wody - przefiltrowanej
- 2 łyżki soli kłodawskiej
- kilka ząbków czosnku
- koper świeży
- kawałek chrzanu
Wykonanie:
- Ogórki dokładnie myjemy.
- Następnie przygotowujemy zalewę. Sól mieszamy dokładnie z wodą.
- Do naczynia - kamionki bądź słoików - wkładamy ogórki, wszystkie dodatki.
- Zalewamy zalewą i mieszamy.
- Odstawiamy pod przykryciem na 2 dni w ciepłe miejsce.
Ogórki małosolne na szybko i na sucho
Ogórki małosolne na szybko to przepis nieco mniej znany. Ogórki małosolne można wówczas zrobić bez użycia wody. Oto przepis:
Składniki:
- 1 kilogram ogórków gruntowych
- kilka gałązek kopru
- kawałek chrzanu
- 2-3 liście czarnej porzeczki
- 4-5 ząbków czosnku
- kilka ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej bądź kłodawskiej
- woreczek do mrożenia o pojemności około 4 litrów
Wykonanie:
- Ogórki umyć, zalać zimną wodą.
- Tak pozostawić je na około 60 minut.
- Dalej wyjąć z wody i osuszyć.
- Chrzan i czosnek należy obrać i podzielić. Chrzan pokroić na mniejsze kawałki.
- Koper umyć i pokroić na mniejsze elementy.
- Wszystkie przyprawy włożyć do woreczka, włożyć ogórki. Całość zapiąć i dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowane przechowywać w lodówce przez 4 godziny.
- Po tym czasie wyciągnąć i pozostawić mniej więcej na 20-24 godziny w ciepłym miejscu.
Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde i chrupiące?
Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde i chrupiące? To pytanie zadaje sobie większość kulinarnych twórców. Niestety, praktyka pokazuje, że nierzadko dzieje się tak, iż ogórki są nie tylko miękkie, ale i puste w środku. Jak zaradzić temu problemowi? Po pierwsze znaleźć dobre ogórki. Ekologiczne, zdrowe, ze sprawdzonego źródła. Po drugie - zalać je zimną wodą, bez kamienia.
Zobacz też: Sadzenie ogórków gruntowych - nie przegap najlepszego terminu. Sprawdź, jak uprawiać ogórki na działce