Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki małosolne to smaczna przekąska i świetny dodatek do śniadania lub obiadu. Bez dwóch zdań to jeden z lepszych domowych przetworów. Warto poznać przepis i przygotować je samemu. Satysfakcja gwarantowana!
Ogórki małosolne - prosty przepis. Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?
Ogórki małosolne - przepis na flagowy letni przysmak
Ogórki są nie tylko zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne. Można również przygotować je na różne sposoby. Są świetnym dodatkiem do sałatek, zdrową przekąską, zakąską, a nawet składnikiem zupy ogórkowej. Wszystkich ciekawych przepisu na zupę z użyciem ogórków małosolnych odsyłamy do naszego artykułu: Ogórki małosolne tylko do kanapki? Błąd. Zrób na nich obłędną zupę według Ewy Wachowicz.
Warto również wspomnieć, że poza niezwykłymi walorami smakowymi małosolne są także bogate w wiele witamin i minerałów. Oto lista powodów, dla których warto je jeść:
- Ogórki małosolne są niskokaloryczne - w 100 g znajdziemy zaledwie 11 kcal,
- Małosolne są bogate w naturalne probiotyki, a to za sprawą zdrowego kwasu mlekowego, który rozkłada zawarty w warzywach cukier,
- Ogórki małosolne to doskonałe źródło witaminy C, która dba o naszą odporność oraz niezbędna jest do przebiegu wielu podstawowych procesów biologicznych. Dba także o nasz wygląd zewnętrzny, opóźniając procesy starzenia.
Zobacz wideo
Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!
Prosty, domowy przepis na ogórki małosolne. Dzięki niemu będą smakować jak babcine
Składniki:
- 1,5 kg ogórków,
- pęczek koperku,
- 6 ząbków czosnku,
- 10 kulek ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- korzeń chrzanu,
- liście wiśni,
- 2 łyżki soli,
- pół łyżeczki gorczycy,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Ogórki myjemy i dokładnie osuszamy.
- Czosnek przecinamy na pół - obieranie nie jest konieczne.
- Do kamionkowej beczułki lub dużego słoika wkładamy na dno połowę pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, chrzan. Dodajemy również gorczycę, ziele angielskie i listki. Na samą górę nakładamy pozostałą część koperku. Jeśli marzysz o tradycyjnym smaku, dodaj do słoika także kilka liści wiśni. Podbiją smak ogórków i nadadzą im niezwykłego aromatu.
- Do 1,5 litra wody dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowanym roztworem zalewamy ogórki.
- Ogórki musimy dociążyć, by nie wypływały.
- Ogórki małosolne są gotowe do dwóch dniach leżakowania.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc