Ogórki małosolne - przepis, który warto znać. Ten dodatek sprawi, że będą smakować jak u babci

Ogórki małosolne - przepis na ten letni przysmak warto znać. Choć wiele osób nadal kojarzy tę tradycyjną recepturę z czymś czasochłonnym i trudnym, tak naprawdę ich przygotowanie jest banalnie proste.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki małosolne to smaczna przekąska i świetny dodatek do śniadania lub obiadu. Bez dwóch zdań to jeden z lepszych domowych przetworów. Warto poznać przepis i przygotować je samemu. Satysfakcja gwarantowana!

Ogórki małosolne - prosty przepis dla początkujących. Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?Ogórki małosolne - prosty przepis. Jak zrobić pyszne ogórki małosolne?

Ogórki małosolne - przepis na flagowy letni przysmak

Ogórki są nie tylko zdrowe, ale również wyjątkowo smaczne. Można również przygotować je na różne sposoby. Są świetnym dodatkiem do sałatek, zdrową przekąską, zakąską, a nawet składnikiem zupy ogórkowej. Wszystkich ciekawych przepisu na zupę z użyciem ogórków małosolnych odsyłamy do naszego artykułu: Ogórki małosolne tylko do kanapki? Błąd. Zrób na nich obłędną zupę według Ewy Wachowicz.

Warto również wspomnieć, że poza niezwykłymi walorami smakowymi małosolne są także bogate w wiele witamin i minerałów. Oto lista powodów, dla których warto je jeść: 

  • Ogórki małosolne są niskokaloryczne - w 100 g znajdziemy zaledwie 11 kcal,
  • Małosolne są bogate w naturalne probiotyki, a to za sprawą zdrowego kwasu mlekowego, który rozkłada zawarty w warzywach cukier,
  • Ogórki małosolne to doskonałe źródło witaminy C, która dba o naszą odporność oraz niezbędna jest do przebiegu wielu podstawowych procesów biologicznych. Dba także o nasz wygląd zewnętrzny, opóźniając procesy starzenia.
Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Prosty, domowy przepis na ogórki małosolne. Dzięki niemu będą smakować jak babcine

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • pęczek koperku,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • korzeń chrzanu,
  • liście wiśni,
  • 2 łyżki soli,
  • pół łyżeczki gorczycy,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki myjemy i dokładnie osuszamy.
  2. Czosnek przecinamy na pół - obieranie nie jest konieczne.
  3. Do kamionkowej beczułki lub dużego słoika wkładamy na dno połowę pęczka koperku, następnie ogórki, czosnek, chrzan. Dodajemy również gorczycę, ziele angielskie i listki. Na samą górę nakładamy pozostałą część koperku. Jeśli marzysz o tradycyjnym smaku, dodaj do słoika także kilka liści wiśni. Podbiją smak ogórków i nadadzą im niezwykłego aromatu.
  4. Do 1,5 litra wody dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowanym roztworem zalewamy ogórki.
  5. Ogórki musimy dociążyć, by nie wypływały. 
  6. Ogórki małosolne są gotowe do dwóch dniach leżakowania. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: