Więcej wiosennych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej
Ogórki małosolne są proste i szybkie do przygotowania - można je spożywać już po dwóch dniach. Są smacznym dodatkiem do obiadów lub kanapek i najczęściej właśnie do tego ograniczamy ich podawanie. Tymczasem z ogórków małosolnych można wyczarować smaczne przekąski. Jakie? Podpowiadamy!
Składniki:
Jajka gotujemy na twardo, młode ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Obrane jajka kroimy w kostkę, a ziemniaki w ćwiartki lub w ósemki (w zależności od wielkości). Ogórki małosolne również kroimy w kostkę, a cebulkę ze szczypiorem drobno siekamy. Składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.
Składniki:
Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do bulionu razem z ząbkami czosnku oraz cebulką. Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Potem wyjmujemy z zupy cebulę.
Ogórki małosolne ścieramy na tarce. Przekładamy do zupy razem z sokiem, który puściły. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, każdą porcję podajemy z kleksem śmietany.
Koreczki z ogórkami małosolnymi można zrobić w różnych wersjach smakowych. Składniki wystarczy pokroić w małe kawałki, które następnie trzeba nabić na wykałaczkę. Nasze propozycje to:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.