Robisz ogórki małosolne i zastanawiasz się, jak ich użyć? Proste przepisy na wiosnę

Co przygotować z ogórków małosolnych? Zamiast podawać je tylko do obiadu, zróbcie z nich pyszne i proste przekąski. Podpowiadamy, jak wykorzystać ogórki małosolne.

Więcej wiosennych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej

Ogórki małosolne są proste i szybkie do przygotowania - można je spożywać już po dwóch dniach. Są smacznym dodatkiem do obiadów lub kanapek i najczęściej właśnie do tego ograniczamy ich podawanie. Tymczasem z ogórków małosolnych można wyczarować smaczne przekąski. Jakie? Podpowiadamy!

Wiosenna sałatka z ogórkami małosolnymi - przepis

Składniki:

  • 4 ogórki małosolne,
  • 8 niedużych, młodych ziemniaków,
  • 3 jajka,
  • młoda cebulka ze szczypiorem,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić wiosenną sałatkę z ogórkami małosolnymi?

Jajka gotujemy na twardo, młode ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Obrane jajka kroimy w kostkę, a ziemniaki w ćwiartki lub w ósemki (w zależności od wielkości). Ogórki małosolne również kroimy w kostkę, a cebulkę ze szczypiorem drobno siekamy. Składniki sałatki przekładamy do miski. Dodajemy jogurt, majonez, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy.

Zupa z ogórków małosolnych - przepis

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 8 ogórków małosolnych,
  • 4 ziemniaki,
  • 1 nieduża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/4 pęczka pietruszki,
  • 1/4 pęczka koperku,
  • 2 małe marchewki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana do podania.

Jak zrobić zupę z ogórków małosolnych?

Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do bulionu razem z ząbkami czosnku oraz cebulką. Gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Potem wyjmujemy z zupy cebulę.

Ogórki małosolne ścieramy na tarce. Przekładamy do zupy razem z sokiem, który puściły. Dodajemy posiekaną pietruszkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, każdą porcję podajemy z kleksem śmietany.

Zobacz wideo Ogórki małosolne na 4 sposoby

Koreczki z ogórkami małosolnymi - jak zrobić?

Koreczki z ogórkami małosolnymi można zrobić w różnych wersjach smakowych. Składniki wystarczy pokroić w małe kawałki, które następnie trzeba nabić na wykałaczkę. Nasze propozycje to:

  • koreczki z ogórkiem małosolnymi, kabanosem i kawałkiem żółtego sera,
  • koreczki z ogórkiem małosolnym, szynką konserwową krojoną w kostkę i świeżą papryką,
  • koreczki z ogórkiem małosolnym, kawałkiem żółtego sera i jajkiem przepiórczym ugotowanym na twardo.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.