Ogórki małosolne - przepis sprzed lat. Nasze babcie dodawały składnik, który może zaskoczyć

Ogórki małosolne to smak polskiego lata. Uwielbiany przez wszystkich przysmak jest w gruncie rzeczy bardzo łatwy do wykonania, ale żeby górki małosolne smakowały jak dawniej, warto pamiętać o pewnym nietypowym dodatku - chodzi o liście. Nasze babcie dodawały liście wiśni, winogrona lub czarnej porzeczki. Ogórki z tymi dodatkami nie mają sobie równych.

Więcej przepisów na letnie przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki małosolne nieodłącznie kojarzą się nam z wakacjami u babci na wsi. Prawdą jest, że wszystko, co robiły nasze babcie, jest najlepsze, a dzięki nam i naszym przepisom z łatwością odtworzysz smaki sprzed lat. Jak zrobić tradycyjne ogórki małosolne? Przepis jest banalnie prosty i nie należy się zniechęcać. Dodaj tylko liście wiśni lub winogron, smak przeniesie cię wprost do babcinej kuchni.

Koniec z szorowaniem zaschniętego brudu. Wyjaśniamy jak wyczyścić piekarnik bez użycia mocnej chemii za 2 złJak wyczyścić piekarnik bez szorowania? Pomoże kapsulka do zmywarki

Ogórki małosolne - przepis tradycyjny

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych (najlepiej wybrać te mniejsze)
  • 1 l przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 czubata łyżka soli jodowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru z kwiatem (3-4 powinny wystarczyć)
  • 1 korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
  • kilka liści wiśni, winogrona lub czarnej porzeczki

Ogórki małosolne - sposób wykonania:

  1. Ogórki opłucz i odetnij ich końcówki. Następnie zrób pionowe nacięcie na głębokość 2-3 cm.
  2. Wodę z solą zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój na pół.
  4. Przygotuj duży słoik lub kamionkę. Na dnie połóż kilka porwanych w dłoniach liści wiśni, połowę kopru, kilka kawałków czosnku i chrzanu.
  5. Ogórki układaj ściśle jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki upchnij kawałki czosnku, chrzanu i gałązki kopru. Na wierzchu połóż pozostałe dodatki i zalej całość zalewą.
  6. Jeśli ogórki podpływają do góry, przykryj otwór talerzykiem. Tak przygotowane ogórki trzymaj w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepsze są zwykle na 3 dzień od przygotowania.

Bulion z pieczonych warzywBulion warzywny: jak go przygotować w kilku krokach? Prosty przepis

Tradycyjne i sprawdzone przepisy są najlepsze. Koniecznie wypróbuj tę recepturę na ogórki małosolne i wyrusz w sentymentalną podróż do czasów, kiedy wakacje spędzałeś u babci na wsi.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: