Więcej przepisów na letnie przysmaki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ogórki małosolne nieodłącznie kojarzą się nam z wakacjami u babci na wsi. Prawdą jest, że wszystko, co robiły nasze babcie, jest najlepsze, a dzięki nam i naszym przepisom z łatwością odtworzysz smaki sprzed lat. Jak zrobić tradycyjne ogórki małosolne? Przepis jest banalnie prosty i nie należy się zniechęcać. Dodaj tylko liście wiśni lub winogron, smak przeniesie cię wprost do babcinej kuchni.
Ogórki małosolne - przepis tradycyjny
Składniki:
- 500 g ogórków gruntowych (najlepiej wybrać te mniejsze)
- 1 l przegotowanej i ostudzonej wody
- 1 czubata łyżka soli jodowanej
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru z kwiatem (3-4 powinny wystarczyć)
- 1 korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
- kilka liści wiśni, winogrona lub czarnej porzeczki
Ogórki małosolne - sposób wykonania:
- Ogórki opłucz i odetnij ich końcówki. Następnie zrób pionowe nacięcie na głębokość 2-3 cm.
- Wodę z solą zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
- Czosnek obierz i każdy ząbek przekrój na pół.
- Przygotuj duży słoik lub kamionkę. Na dnie połóż kilka porwanych w dłoniach liści wiśni, połowę kopru, kilka kawałków czosnku i chrzanu.
- Ogórki układaj ściśle jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki upchnij kawałki czosnku, chrzanu i gałązki kopru. Na wierzchu połóż pozostałe dodatki i zalej całość zalewą.
- Jeśli ogórki podpływają do góry, przykryj otwór talerzykiem. Tak przygotowane ogórki trzymaj w chłodnym i zacienionym miejscu. Najlepsze są zwykle na 3 dzień od przygotowania.
Tradycyjne i sprawdzone przepisy są najlepsze. Koniecznie wypróbuj tę recepturę na ogórki małosolne i wyrusz w sentymentalną podróż do czasów, kiedy wakacje spędzałeś u babci na wsi.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.