Chłodnik ogórkowy - przepis na błyskawiczną zupę, gdy za oknem upał. Potrzebujesz 5 składników i 5 minut

Chłodnik ogórkowy to chyba najszybsza w przygotowaniu zupa. Zimny i apetyczny chłodnik świetnie orzeźwia i gasi pragnienie, a do jego przygotowania nie potrzebujesz kuchenki. Przekonaj się, jak proste i smaczne może być letnie gotowanie.

Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chłodnik ogórkowy to świetna opcja obiadowa, kiedy za oknem upał a tobie nie chce się poświęcać czasu na długie gotowanie. Pyszny chłodnik zrobisz w kilka minut, a smak z pewnością cię pozytywnie zaskoczy. Jeśli lubisz letnie smaki, chłodnik ogórkowy świetnie wpasuje się w twój gust.

Chłodnik ogórkowy - przepis

Składniki:

  • 7-8 ogórków gruntowych
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 400 g jogurtu naturalnego (możesz zastąpić go kefirem)
  • pół pęczka koperku
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Chłodnik ogórkowy - sposób wykonania:

  1. Ogórki umyj i obierz je ze skórki. Następnie pokrój je w kostkę i przełóż do miski.
  2. Do ogórków dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i całość zalej jogurtem.
  3. Dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem włóż na 15 minut do lodówki, by danie się dobrze schłodziło. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Taki chłodnik możesz jeść także w towarzystwie młodych ziemniaków. Jedno jest pewne - niezależnie z czym zjesz chłodnik z ogórków, na pewno będzie smakował wybornie.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.