Sałatka ziemniaczana na grilla. Apetyczny dodatek na weekendowy stół i nie tylko

Zbliża się weekend, w planach rysuje się spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną w otoczeniu przyrody i zapachu smażonej kiełbaski na ruszcie? No właśnie, a co jeśli znudziły się nam typowe dania z grilla i chcemy zjeść coś nowego? Mamy propozycję.
Zobacz wideo Sprytna wyprawa na plażę, czyli zrób sobie torbę, grilla i wkłady do lodówki, a potem ukryj cenne rzeczy!

Popołudniowy odpoczynek, słońce delikatnie chowające się już za drzewami, lekki szum wiatru i skwierczące mięsko na grillowym ruszcie. Brzmi świetnie, ale co jeśli jesteśmy już nieco kulinarnie znudzeni karkówką i klasyczną kiełbaską? 

Więcej przepisów na grillowe smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka ziemniaczana, czyli warto postawić na dodatki

Grill nie musi być nudny i przewidywalny oparty w dużej mierze o dania mięsne i napoje. Warto przełamać zakorzenione już zwyczaje i postawić na stół coś zgoła odmiennego. Takim przykładem jest sałatka ziemniaczana na grilla. Łatwa w wykonaniu, a zarazem sycąca, aromatyczna i smaczna. Ziemniaki są tak neutralnym składnikiem, że można je łączyć niemal ze wszystkim. Dzięki temu zyskujemy dodatkową potrawę oraz apetyczną alternatywę na wegetarian.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg młodych ziemniaków 
  • 4 rzodkiewki
  • 1 opakowanie rukoli
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz cayenne
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka ziemniaczana na grilla - przygotowanie

  1. Ziemniaki oczyść pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odparuj i przestudź.
  2. Pokrój na ćwiartki lub plastry. 
  3. Rukolę opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Ułóż rukolę w prostej linii wzdłuż talerza. 
  5. Poukładaj na niej ćwiartki ziemniaków oraz rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki.
  6. Przygotuj sos. Oliwę z oliwek, miód  oraz sok z cytryny wlej do małego naczynia. Wsyp sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Skrop sosem sałatkę

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.