Sałatka ziemniaczana na grilla. Apetyczny dodatek na weekendowy stół i nie tylko

Zbliża się weekend, w planach rysuje się spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną w otoczeniu przyrody i zapachu smażonej kiełbaski na ruszcie? No właśnie, a co jeśli znudziły się nam typowe dania z grilla i chcemy zjeść coś nowego? Mamy propozycję.
Zobacz wideo Sprytna wyprawa na plażę, czyli zrób sobie torbę, grilla i wkłady do lodówki, a potem ukryj cenne rzeczy!

Popołudniowy odpoczynek, słońce delikatnie chowające się już za drzewami, lekki szum wiatru i skwierczące mięsko na grillowym ruszcie. Brzmi świetnie, ale co jeśli jesteśmy już nieco kulinarnie znudzeni karkówką i klasyczną kiełbaską? 

Grillowana sałataNietuzinkowy pomysł na przyrządzenie sałaty. Tego sposobu pewnie nie znaliście

Więcej przepisów na grillowe smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sałatka ziemniaczana, czyli warto postawić na dodatki

Grill nie musi być nudny i przewidywalny oparty w dużej mierze o dania mięsne i napoje. Warto przełamać zakorzenione już zwyczaje i postawić na stół coś zgoła odmiennego. Takim przykładem jest sałatka ziemniaczana na grilla. Łatwa w wykonaniu, a zarazem sycąca, aromatyczna i smaczna. Ziemniaki są tak neutralnym składnikiem, że można je łączyć niemal ze wszystkim. Dzięki temu zyskujemy dodatkową potrawę oraz apetyczną alternatywę na wegetarian.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg młodych ziemniaków 
  • 4 rzodkiewki
  • 1 opakowanie rukoli
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz cayenne
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Gdzie można rozpalić ognisko? Należy uważać, by nie narazić się na mandat. Zdjęcie ilustracyjneGdzie można rozpalić ognisko? Należy uważać, by nie narazić się na mandat

Sałatka ziemniaczana na grilla - przygotowanie

  1. Ziemniaki oczyść pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odparuj i przestudź.
  2. Pokrój na ćwiartki lub plastry. 
  3. Rukolę opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem papierowym.
  4. Ułóż rukolę w prostej linii wzdłuż talerza. 
  5. Poukładaj na niej ćwiartki ziemniaków oraz rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki.
  6. Przygotuj sos. Oliwę z oliwek, miód  oraz sok z cytryny wlej do małego naczynia. Wsyp sól, pieprz i pozostałe przyprawy. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Skrop sosem sałatkę

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: