Zupa kalafiorowa - przepis na rozgrzewający obiad z kuleczkami mocy. Masło doda delikatności

Zupa to jeden z lepszych wyborów, jeśli nie masz pomysłu na obiad. Zajmuje niewiele czasu, a efekt jest zaskakujący. Smakuje zarówno tym małym jak i dużym. Masło, które jest dodatkiem zmienia diametralnie smak. Wystarczy, że podsmażysz wszystkie warzywa przed wrzuceniem do bulionu właśnie na nim. Kremowy, delikatny, maślany smak zmieni całość nie do poznania.

Więcej przepisów na domowe dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Polacy uwielbiają zupy, obok tych tradycyjnych jest cała masa sezonowych. Wiosna w pełni, więc śmiało dodaj do kalafiorowej młode ziemniaki, koperek, marchewkę czy szczypiorek. Wato gotować sezonowo, dzięki temu urozmaicamy nasz jadłospis. Kalafiorowa to jedna z tych zup, które sama często gości na moim stole szczególnie w okresie wiosenno- letnim. Jest prosta w wykonaniu i posmakuje każdemu.

Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy

Składniki:

  • Mięso mielone (500g)
  • Kalafior
  • Marchew (2 sztuki)
  • Por
  • Seler
  • Pietruszka (2 sztuki)
  • Ziemniaki (500g)
  • Koper
  • Masło (2 łyżki)
  • Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, curry, kurkuma
  • Śmietana 30% (250 ml)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku wlej do garnka wodę i wstaw, aby się gotowała. Następnie z mięsa mielonego uformuj kuleczki i wrzucaj na gotującą się wodę. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj aż mięso zmieni kolor.
  2. W międzyczasie obierz warzywa, ziemniaki i kalafior, seler i por pokrój w kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce. Podsmaż wszystko na patelni z odrobiną masła. Dodaj do gotującego się bulionu. Pamiętaj o przyprawach.
  3. Gdy ziemniaki będą miękkie zalej zupę śmietanką i posyp koperkiem.

Kalafiorową możesz śmiało zrobić bez mięsa na bulionie warzywnym. Smakuje równie wyśmienicie. Jak widzisz to banalna zupa, którą robi się w dosłownie dwa kwadranse. Jeśli nie wiesz, co dziś ugotować to sięgnij po sprawdzony przepis. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA