Szparagi z grilla - bardzo szybki i prosty przepis Ewy Wachowicz. Z pewnością zaskoczysz gości

Jeśli przeglądasz kolejne pomysły na grilla i nie wiesz, co wybrać, mamy rozwiązanie. Warto wypróbować przepis Ewy Wachowicz na bardzo proste danie - szparagi z grilla. To już ostatni moment, aby przygotować tę potrawę, niedługo kończy się bowiem sezon na te warzywa.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Receptura na szparagi z grilla pochodzi z 392. programu "Ewa Gotuje". Można go też znaleźć na oficjalnej stronie Ewy Wachowicz. Przepis jest bardzo prosty do wykonania i składa się z łatwodostępnych produktów. Do tego jest całkowicie wegetariański.

Szparagi z grilla Ewy Wachowicz wymagają tylko kilku składników

Do przygotowania grillowanych szparagów będziesz potrzebować:

  • szparagi (najlepiej zielone) - pęczek,
  • jajko,
  • cytryna,
  • masło - nieduży kawałek,
  • oliwa do skropienia,
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.

Pamiętaj, aby wybierać młode i drobne szparagi o jędrnych łodyżkach. Są mniej łykowate i smaczniejsze.

Jak przygotować przepyszne szparagi z grilla? To proste!

  1. Cytrynę i szparagi umyj dokładnie pod bieżącą wodą;
  2. Cytrynę pokrój w grube plastry, a od szparagów odkrój twarde końcówki (możesz z nich zrobić zupę);
  3. Przypraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami oraz skrop oliwą;
  4. Masło schłódź dobrze i zetrzyj na tarce na wiórki;
  5. Jajko usmaż tak, aby było sadzone;
  6. Piecz na grillu, czasem przewracając, aż będą odpowiednio chrupkie;

Gotowe szparagi podawaj z cytryną, jajkiem sadzonym i posypką ze startego masła.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA