Więcej kulinarnych trików znajdziesz na naszej stronie głównej
Pieczenie kolorowych muffinek to jedno z przyjemniejszych zajęć w kuchni (na drugim miejscu jest już tylko zjadanie wypieków). Jeśli zdarzyło się wam trzymać muffiny nieco dłużej w piekarniku, by spód upiekł się równie dobrze, co wierzch, a potem wyjmować nieco przypalone babeczki, to ten sposób jest dla was. Sprawdźcie, jak upiec idealne babeczki, używając... ryżu!
Na początek uspokajamy - ryż nie stanie się składnikiem muffinek. Robimy je tak, jak zwykle, z przepisu, na przykład z tego poniżej:
Do formy na muffiny wsypujemy po łyżeczce suchego ryżu. Papilotki, do których wlejemy ciasto, nie mogą dotykać bezpośrednio dna formy, tylko stać właśnie na ziarenkach. Następnie nakładamy ciasto i pieczemy według wskazówek w recepturze.
Co się stanie dzięki ziarenkom ryżu? Wchłoną one nadmiar tłuszczu i wody! Dzięki temu babeczki nie będą rozmoknięte od dołu, a także łatwiej wyjmą się z papilotek. Proste? Proste!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.