Dżem z truskawek - tradycyjny przepis na zamknięcie lata w słoiczku. Smakuje jak u babci

Sezon letni to najlepszy czas na przetwory. Na działkach, bazarkach pełno owoców i warzyw. Dziś przepis na dżem truskawkowy, ulubieniec tych małych i dużych. Jeśli do tej pory nigdy wcześniej nie robiłeś dżemów to czas to zmienić.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dżem truskawkowy kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa. Naleśnikami u babci, chałką wysmarowaną po brzegi dżemem. Teraz to najlepszy czas na truskawki. Coraz więcej jest soczystych, słodkich, z których warto zrobić dżem. Wyobraź sobie zimowy poranek z kanapką z dżemem własnej roboty. Bajka!

Zobacz wideo Eton Mess - idealne połączenie

Składniki:

  • Truskawki (1 kg)
  • Cukier (4 szklanki)
  • Słoiki (wygotowane)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku umyj truskawki, osusz i oderwij szypułki.
  2. Część owoców rozgnieć w garnku tłuczkiem do ziemniaków, dodaj cukier. Gotuj na małym gazie.
  3. Gdy cukier będzie rozpuszczony dodaj pozostałą część owoców.
  4. Gotuj przez około 20 min, w międzyczasie pomieszaj drewnianą łyżką.
  5. Jeśli w garnku pojawi się piana (szumowina jak przy gotowaniu zupy) zdejmij ją łyżką.
  6. Gorący dżem z ognia przełóż do słoików i szczelnie zamknij.
  7. Najlepszej przechowuj w ciemnym miejscu jak piwnica, spiżarka czy garaż.

Domowy dżem to istna poezja. W połączeniu z chałką lub świeżym pieczywem tworzy duet idealny. Teraz to idealny moment na domowe przetwory. Leć na bazarek lub działkę i zrób swój własny dżem. Słodkie smarowidło jest banalnie proste w przygotowaniu i aż żal nie spróbować przyrządzić je samodzielnie. Pycha!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: