-
Haps
-
Jak przygotować
- Klopsiki z indyka z pieczarkami. Proste i pożywne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę
Klopsiki z indyka z pieczarkami. Proste i pożywne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę
Klopsiki z indyka z pieczarkami to idealny pomysł na obiad. Danie jest banalnie proste i poradzi sobie z nim nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Pulpeciki są soczyste, a sos z pieczarek stanowi idealne dopełnienie smaku.
Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Klopsiki z indyka z pieczarkami to danie, które warto przetestować w swojej kuchni. Jest bardzo pożywne, a zrobienie go zajmuje tylko 45 minut. Kotleciki idealnie komponują się z sosem pieczarkowym i tworzą wyjątkowy duet. Świetnym dodatkiem to tej potrawy będą miały ryż lub tradycyjne, polskie ziemniaki z koperkiem.
Klopsiki z indyka z pieczarkami. Z tych składników wyczarujesz pożywne danie
Przygotuj:
- 500 g mielonego mięsa z indyka,
- 250 g pieczarek,
- dużą cebulę,
- dwa ząbki czosnku,
- 3 szklanki bulionu drobiowego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- jajko,
- 2 łyżki śmietany,
- łyżkę mąki,
- sól i pieprz,
- trochę mąki do obtoczenia klopsików.
Przepis na klopsiki z indyka z pieczarkami. Lekki obiad dla smakoszy
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na tę samą patelnię.
- Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Dodaj je do cebuli i czosnku. Smaż je od sześciu do ośmiu minut. Dopraw solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszaj, by się nie przypaliły.
- Kiedy składniki będą się smażyły, przygotuj mięso. Mielone wymieszaj z jakiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
- Z masy uformuj klopsiki i obtocz je w mące. Usmaż je na oddzielnej, dużej patelni. Po kilku minutach wlej gorący bulion. Przykryj i duś 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij klopsiki z dania i w ich miejsce włóż cebulę z pieczarkami.
- Do bulionu dodaj mąkę wymieszaną ze śmietaną. Energicznie wszystko razem wymieszaj. Zagotuj i ponownie włóż klopsiki.