Klopsiki z indyka z pieczarkami. Proste i pożywne danie, które przygotujesz w mniej niż godzinę

Klopsiki z indyka z pieczarkami to idealny pomysł na obiad. Danie jest banalnie proste i poradzi sobie z nim nawet początkujący adept sztuki kulinarnej. Pulpeciki są soczyste, a sos z pieczarek stanowi idealne dopełnienie smaku.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Klopsiki z indyka z pieczarkami to danie, które warto przetestować w swojej kuchni. Jest bardzo pożywne, a zrobienie go zajmuje tylko 45 minut. Kotleciki idealnie komponują się z sosem pieczarkowym i tworzą wyjątkowy duet. Świetnym dodatkiem to tej potrawy będą miały ryż lub tradycyjne, polskie ziemniaki z koperkiem.

Klopsiki z indyka z pieczarkami. Z tych składników wyczarujesz pożywne danie

Przygotuj:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • 250 g pieczarek,
  • dużą cebulę,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 3 szklanki bulionu drobiowego,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • jajko,
  • 2 łyżki śmietany,
  • łyżkę mąki,
  • sól i pieprz,
  • trochę mąki do obtoczenia klopsików.

Przepis na klopsiki z indyka z pieczarkami. Lekki obiad dla smakoszy

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż na rozgrzanym oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć na tę samą patelnię. 
  2. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Dodaj je do cebuli i czosnku. Smaż je od sześciu do ośmiu minut. Dopraw solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszaj, by się nie przypaliły. 
  3. Kiedy składniki będą się smażyły, przygotuj mięso. Mielone wymieszaj z jakiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
  4. Z masy uformuj klopsiki i obtocz je w mące. Usmaż je na oddzielnej, dużej patelni. Po kilku minutach wlej gorący bulion. Przykryj i duś 15 minut.
  5. Po tym czasie wyjmij klopsiki z dania i w ich miejsce włóż cebulę z pieczarkami. 
  6. Do bulionu dodaj mąkę wymieszaną ze śmietaną. Energicznie wszystko razem wymieszaj. Zagotuj i ponownie włóż klopsiki. 
Więcej o: