Zupa szczawiowa - przepis, który musisz poznać. Nie zapomnij o serze, a będzie wyjątkowa

Zupa szczawiowa to przepis na najlepszy letni obiad. Wykonanie jest banalne, potrzebny jest tylko bulion i kilka składników. Jednak, żeby zupa szczawiowa nabrała głębokiego smaku, warto dodać ser, którego zazwyczaj używasz do sałatki greckiej. Chodzi oczywiście o fetę.

Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa szczawiowa to przepis na obiad smakujący latem. Ten smak pozytywnie kojarzy się ze szkolnymi stołówkami i barami mlecznymi. Istnieje jednak pewien łatwy sposób, by podkręcić smak twojej zupy i sprawić, że będzie smakowała jak z najlepszej restauracji. Chodzi o ser feta. To niby niepozorny dodatek, ale całkowicie odmienia smak zupy.

Zupa szczawiowa - przepis

Składniki:

  • 2 większe pęczki szczawiu
  • ok. 1,5-2 l bulionu warzywnego (możesz użyć także lekkiego rosołu)
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • ok. 10 dag sera feta
  • sól, pieprz do smaku
  • posiekany koperek i szczypiorek
  • jajko na twardo do podania
  • olej lub masło do podsmażenia
  • opcjonalnie: śmietana 18 proc.

Zupa szczawiowa - sposób wykonania:

  1. W szerokim garnku rozpuść łyżkę masła i dodaj marchewkę pokrojoną w talarki. Chwilę podsmażaj, następnie wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażaj 5 minut, następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy warzywa wyraźnie zmiękną, zalej całość bulionem.
  2. Warzywa w bulionie gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. W razie potrzeby dodaj ziele angielskie i liście laurowe - kwestia twojego smaku.
  3. Kiedy ziemniaki są już miękkie, przygotuj szczaw. Dokładnie go opłucz i drobno posiekaj. Następnie dodaj do zupy. Dodaj także ser feta, uprzednio posiekaj go w kostkę, by szybciej się rozpuścił i dodaj do zupy. Gotuj całość na wolnym ogniu, aż nie będzie żadnych grudek.
  4. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Możesz także dodać śmietanę, jeśli lubisz zaprawiane zupy, wówczas warto ją zahartować, by się nie zwarzyła.

Taka zupa szczawiowa najlepiej smakuje z jajkiem na twardo i z dużą ilością zieleniny - szczególnie polecamy koperek i szczypiorek. To chyba najlepsza letnia zupa, jaka istnieje. Jeśli myślisz inaczej, przekonaj się na własnej skórze (lub na własnych kubkach smakowych).

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.