Makaron z truskawkami to prawdziwa klasyka letniej kuchni. To danie najlepiej smakuje ze świeżymi owocami, możemy jednak zamrozić truskawki i zmiksować je na sos po rozmrożeniu. Ta druga wersja sprawdzi się szczególnie w upalne dni, gdy potrzebujemy orzeźwienia.
Przepis na danie z makaronem i truskawkami można łatwo modyfikować, w zależności od tego, czy mamy ochotę na mniej lub bardziej kaloryczny posiłek. Jeżeli liczenie kalorii jest naszym priorytetem, możemy śmiało zastąpić śmietanę serkiem homogenizowanym np. waniliowym lub jogurtem greckim.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, lekko osolonej wodzie, z dodatkiem oleju. Wrzucaj go do garnka partiami, nie przestając mieszać - w przeciwnym makaron może przyklejać się do dna garnka.
Umyj truskawki i poodrywaj szypułki. Pokrój je i przełóż do miski. Dodaj cukier do owoców i rozgnieć za pomocą widelca. Możesz również zmiksować składniki w blenderze.
Otrzymany sos truskawkowy wymieszaj ze śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji i wyłóż na talerze. Do makaronu z truskawkami najlepiej używać śmietany 12 lub 18 procent, dzięki temu sos będzie miał idealną konsystencję. Aby nieco "odchudzić" to danie, śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym.