Ocet jabłkowy. Przepis na zdrowy dodatek, który podkręci smak wielu potraw. Jak go przygotować?

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? To wcale nie takie trudne! Po zmieszaniu składników musisz uzbroić się jednak w cierpliwość, bo fermentacja trwa kilka tygodni.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Ocet jabłkowy znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nim witaminy i sole mineralne, pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jeżeli chcemy mieć pewność, że specyfik nie jest zanieczyszczony chemicznymi dodatkami, musimy zrobić go sami w domu. 

Jak więc przygotować naturalny ocet jabłkowy? Przepis, którym się z wami dzielimy, może okazać się bardzo pomocny. Przygotujcie wszystkie potrzebne produkty i przystąpcie do działania!

Zobacz wideo Jak wyczyścić kran i usunąć osad z kamienia? Podpowiadamy

Makaron z truskawkami / zdj. ilustracyjneMakaron z truskawkami - prosty przepis na wiosenne danie obiadowe

Ocet jabłkowy - przepis. Z kilku składników wyczarujesz prozdrowotną miksturę

Przygotuj:

  • kilogram jabłek (najlepsze będą antonówki, papierówki lub renety),
  • litr przegotowanej, letniej wody,
  • pięć łyżek stołowych cukru (do kwaśnych jabłek trzeba dosypać jedną lub dwie łyżki).

Przepis na ocet jabłkowy. Przygotowanie trwa kilkanaście minut, fermentacja - kilka tygodni

  1. Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń też gniazda nasienne. Owoce włóż do dużego słoika i zalej wodą. Pamiętaj, by płyn przykrywał całą powierzchnię jabłek. Dzięki temu nie spleśnieją.
  2. Na szkło połóż gazę i przymocuj ją za pomocą gumki.
  3. Słoik odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Przyciśnij go małym talerzykiem lub szklanką. To sprawi, że jabłka będą znajdować się pod wodą, a bakterie octowe będą prawidłowo funkcjonowały.
  4. Fermentacja trwa od dwóch do pięciu tygodni. Raz dziennie przemieszaj zawartość łyżką.
  5. Kiedy woda przestanie się pienić, przelej ocet jabłkowy przez gazę do wyparzonych butelek. Mikstura powinna mieć słodkokwaśny smak. 
Więcej o: