Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Ocet jabłkowy znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Zawarte w nim witaminy i sole mineralne, pozytywnie wpływają na nasz organizm. Jeżeli chcemy mieć pewność, że specyfik nie jest zanieczyszczony chemicznymi dodatkami, musimy zrobić go sami w domu.
Jak więc przygotować naturalny ocet jabłkowy? Przepis, którym się z wami dzielimy, może okazać się bardzo pomocny. Przygotujcie wszystkie potrzebne produkty i przystąpcie do działania!
Zobacz wideo Jak wyczyścić kran i usunąć osad z kamienia? Podpowiadamy
Ocet jabłkowy - przepis. Z kilku składników wyczarujesz prozdrowotną miksturę
Przygotuj:
- kilogram jabłek (najlepsze będą antonówki, papierówki lub renety),
- litr przegotowanej, letniej wody,
- pięć łyżek stołowych cukru (do kwaśnych jabłek trzeba dosypać jedną lub dwie łyżki).
Przepis na ocet jabłkowy. Przygotowanie trwa kilkanaście minut, fermentacja - kilka tygodni
- Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń też gniazda nasienne. Owoce włóż do dużego słoika i zalej wodą. Pamiętaj, by płyn przykrywał całą powierzchnię jabłek. Dzięki temu nie spleśnieją.
- Na szkło połóż gazę i przymocuj ją za pomocą gumki.
- Słoik odstaw w ciepłe, ciemne miejsce. Przyciśnij go małym talerzykiem lub szklanką. To sprawi, że jabłka będą znajdować się pod wodą, a bakterie octowe będą prawidłowo funkcjonowały.
- Fermentacja trwa od dwóch do pięciu tygodni. Raz dziennie przemieszaj zawartość łyżką.
- Kiedy woda przestanie się pienić, przelej ocet jabłkowy przez gazę do wyparzonych butelek. Mikstura powinna mieć słodkokwaśny smak.