Sorbet truskawkowy. Zdrowe lody, które przygotujesz w domu. Wystarczą tylko trzy składniki

Sorbet truskawkowy może zastąpić zwykłe lody sklepowe. To idealne rozwiązanie dla osób, które wolą owocowe desery i dla tych, którzy nie tolerują laktozy. Słodycz przygotujesz w 15 minut.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami - idealny deser na lato

Zbliża się lato, idealny czas na zimne desery. Warto więc przygotować domowy sorbet. To zdrowa słodycz, którą stworzycie z kilku składników. Świetnie smakują sorbety z sezonowych owoców. Warto przygotować je m.in. z truskawek. 

Placki bananowe (zdjęcie ilustracyjne)Bardzo szybkie placki bananowe dwuskładnikowe. Nie trzeba mleka i cukru

Sorbet truskawkowy. Z trzech składników wyczarujesz wyjątkowy deser

Przygotuj:

  • 500 g truskawek,
  • pół szklanki cukru,
  • sok z cytryny,
  • dwie łyżki wody.

szarlotkaSzarlotka. Przedstawiamy przepisy na najlepsze szarlotki na świecie!

Sorbet truskawkowy. Jak przygotować domowe lody owocowe?

  1. W małym garnku podgrzej sok z cytryny z wodą i cukrem. Syrop zdejmij z palnika dopiero wtedy, kiedy cukier całkowicie się rozpuści. Od razu po tym wyłącz kuchenkę i ostudź miksturę.
  2. Dokładnie umyj truskawki i usuń szypułki. Owoce zmiksuj na gładką masę za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. 
  3. Do musu truskawkowego wlej przygotowany wcześniej syrop. Wymieszaj wszystko razem i przelej do pojemnika na lody. Wstaw sorbet do zamrażalki.
  4. Po dwóch godzinach wyciągnij pojemnik, a zawartość ponownie zblenduj. To sprawi, że struktura deseru będzie jednolita. Włóż lody z powrotem do zamrażalki. Po 6 godzinach masa powinna się już całkowicie rozmrozić.

Jeśli nie chcemy używać dużego pojemnika, możemy wykorzystać specjalne formy do lodów. Wtedy sorbet truskawkowy zamrozi się już po dwóch godzinach. Deser możemy przygotować także z mrożonych owoców. Wystarczy zmiksować je z miodem i sokiem z cytryny na gładką masę. Tak przygotowane lody serwuj od razu. 

Więcej o: