Więcej ciekawych tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Domowy chleb z garnka jest równie smaczny i chrupiący, co ten dostępny w piekarniach. Co więcej, przepis wcale nie jest trudny. Oto prosta receptura krok po kroku.
Składniki, które będą nam potrzebne to:
Do dużej metalowej miski wsypujemy cukier, mąkę, suche drożdże. Wlewamy wodę. Rozmiękczamy za pomocą masła i doprawiamy solą. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Możemy to zrobić ręcznie na blacie lub za pomocą robota kuchennego. Odstawiamy ciasto na mniej więcej pięć minut.
Po upływie tego czasu dorzucamy garść ziaren. Wyrabiamy ciasto przez trzy minuty - powinno być gładkie, jednolite. Nie może jednak przywierać do rąk. Przykrywamy masę ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie:
Uwaga! Jeśli używamy żeliwnego garnka wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni Celsjusza na 20 minut. Jeśli chleb wyrastał w zwykłym emaliowanym naczyniu, możemy przełożyć wypiek do naczynia żaroodpornego.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez pół godziny. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Zdejmujemy pokrywkę i kontynuujemy pieczenie przez kwadrans do 20 minut. Wyciągamy garnek z piekarnika i od razu wyjmujemy pieczywo z garnka. Ostudzamy na blacie.
Może cię także zainteresować: