Prosty przepis na pyszny chleb z garnka bez zakwasu. Poradzi z nim sobie każdy

Nasze babcie zazwyczaj piekły go w glinianych piecach. Nie oznacza to jednak, że w zwykłych piekarnikach nie wyjdzie równie pyszny i chrupiący. Podpowiadamy, jak przygotować chleb z garnka.

Więcej ciekawych tematów na stronie głównej Gazeta.pl 

Zobacz wideo Chlebek dyniowy - prosty przepis

Domowy chleb z garnka jest równie smaczny i chrupiący, co ten dostępny w piekarniach. Co więcej, przepis wcale nie jest trudny. Oto prosta receptura krok po kroku. 

Chleb z garnka bez ugniatania

Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • mąka pszenna chlebowa typ 750: 650 g;
  • płaska łyżeczka cukru;
  • suche drożdże: 10 g;
  • letnia woda 400 ml;
  • kopiasta łyżka miękkiego masła;
  • sól: 12 g;
  • opcjonalnie: garść sezamu.

Chleb z garnka krok po kroku

Do dużej metalowej miski wsypujemy cukier, mąkę, suche drożdże. Wlewamy wodę. Rozmiękczamy za pomocą masła i doprawiamy solą. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Możemy to zrobić ręcznie na blacie lub za pomocą robota kuchennego. Odstawiamy ciasto na mniej więcej pięć minut. 

Po upływie tego czasu dorzucamy garść ziaren. Wyrabiamy ciasto przez trzy minuty - powinno być gładkie, jednolite. Nie może jednak przywierać do rąk. Przykrywamy masę ściereczką i odstawiamy na minimum godzinę. Następnie:

  • Wyjmujemy z miski ciasto (blat musi być oprószony mąką);
  • przygotowujemy średniej wielkości garnek: natłuszczamy go masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Powinien mieć podobne rozmiary, co naczynie, w którym później będzie pieczony chleb;
  • uformowaną kulę przekładamy do garnka;
  • odstawiamy ciasto na około pół godziny do wyrośnięcia;
  • przykrywamy je ściereczką.

Uwaga! Jeśli używamy żeliwnego garnka wkładamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210 stopni Celsjusza na 20 minut. Jeśli chleb wyrastał w zwykłym emaliowanym naczyniu, możemy przełożyć wypiek do naczynia żaroodpornego.

Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez pół godziny. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 190 stopni C. Zdejmujemy pokrywkę i kontynuujemy pieczenie przez kwadrans do 20 minut. Wyciągamy garnek z piekarnika i od razu wyjmujemy pieczywo z garnka. Ostudzamy na blacie.  

Może cię także zainteresować:

kopytkaKopytka to przepis na udany, lekki obiad idealny na lato

Więcej o: