Biała i słona jest dodawana do wielu potraw. Niestety szkodzi. Jak ją zastąpić? Lista zamienników soli

Sól jest znana od wieków. Pierwotnie używano jej jako środka konserwującego pożywienie, zwłaszcza mięso. Obecnie jest uznawana za najpopularniejszą przyprawę. Niestety solenie jest niezdrowe, ale jak przestać to robić? Zastąpić zdrowym substytutem. Zobaczcie nasze propozycje.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Sól, choć popularna i chętnie wykorzystywana w kuchni, powoduje między innymi takie problemy zdrowotne jak nadciśnienie, źle wpływa także na wątrobę i nerki. Jest też czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju raka żołądka. Nawet jodowanie nie sprawia, że sól staje się zdrowsza. Jak ograniczyć, a nawet całkiem zrezygnować z solenia? Trzeba po prostu zastąpić ją zdrowym odpowiednikiem. Jest ich kilka.

Zioła zamiast soliJaka jest różnica między solą morską a solą kuchenną, która jest zdrowsza?

Zioła są wspaniałym zamiennikiem soli. Jakie wybrać? Oto lista najczęściej używanych

Ziół jest naprawdę mnóstwo i można z nich robić w zasadzie dowolne mieszanki smakowe. Jakie wybrać? Oto przykładowa lista:

  • estragon,
  • lubczyk,
  • tymianek,
  • majeranek,
  • kminek,
  • kmin rzymski,
  • kolendra,
  • koper,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • jałowiec,
  • rokitnik,
  • kardamon,
  • gorczyca,
  • goździk,
  • anyż,
  • gałka muszkatołowa,
  • szafran,
  • kurkuma,
  • imbir,
  • cynamon,
  • bazylia,
  • Mięta,
  • cząber,
  • melisa,
  • Szałwia,
  • rozmaryn,
  • szczaw,
  • pietruszka zielona,
  • oregano,
  • kozieradka,
  • słodka papryka.

Do niektórych dań będą pasowały także dzika róża, wanilia, kwiaty czarnego bzu oraz lawenda.

Smak potraw, zamiast solą, można podbić ostrzejszymi dodatkami, np.:

  • chrzanem,
  • czosnkiem (niedźwiedzim też),
  • cebulą,
  • porem,
  • szczypiorkiem,
  • rzodkiewką,
  • pieprzem czarnym,
  • pieprzem cayenne,
  • papryką chili,
  • imbirem.

Drugim sposobem na zastąpienie soli w posiłkach jest wykorzystanie orzechów i nasion

Pestki, nasiona i orzechy również pomogą w wyeliminowaniu soli. Jakie wybrać? Na przykład te:

  • orzechy włoskie,
  • orzechy laskowe,
  • pistacje,
  • nasiona słonecznika,
  • nasiona czarnuszki,
  • pestki dyni,
  • sezam.

Kolejnym sposobem na pozbycie się soli z jedzenia jest użycie octu i oliwy. Jest duży wybór

Zamiennikiem soli jest oliwa i ocet. W przypadku tego drugiego jest też spory wybór rodzajów:

  • winny,
  • balsamiczny,
  • czerwony,
  • jabłkowy,
  • ryżowy,
  • sezamowy.

Do tego można też dodać grzyby, które w połączeniu z octem potrafią nadać potrawie wspaniałego aromatu.

Zioła zamiast soliZioła, które mogą zastąpić sól. Jakie mieszanki wybrać

Ostatnim zdrowym zamiennikiem soli są skórki owocowe. Dobrze wzmacniają smak

Skórki owoców takich jak jabłka, cytryny czy limonki naprawdę potrafią podbić smak przygotowywanych dań. W przypadku cytrusów doprawić jedzenie można też sokiem. Jak przygotować skórki? Dobrze je umyj i wysusz w piekarniku. Potem zmiel na proszek, którym możesz doprawić dowolne potrawy.

Więcej o: