Kotlety mielone z tartym ziemniakiem. Mięciutki i pulchny przysmak prosto z Podlasia. Idealne na obiad!

Kotlety mielone z tartym ziemniakiem to ciekawa wersja tradycyjnego dania z kuchni polskiej. Najbardziej popularna jest na Podlasiu, gdzie ziemniaki dodaje się do wielu dań. Ten dodatek sprawi, że kotlety będą miękkie i puszyste.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Kotlety mielone z tartym ziemniakiem to świetny pomysł na niedzielny obiad. Nieco zmodyfikowane klopsy zaskoczą domowników lub przyjaciół. W tym przepisie starte ziemniaki dodajemy bezpośrednio do mięsnej masy i łączymy obie części w jedną. Ten "myk" sprawi, że kotleciki będą rozpływać się w ustach.

Chlebek chmurkaChleb chmurka jest lekki i puszysty. Przepis bije rekordy popularności

Kotlety mielone z tartym ziemniakiem - potrzebne składniki

Przygotuj:

  • kilogram mięsa mielonego, na przykład łopatkę wieprzową,
  • dwa duże ziemniaki,
  • dwa jajka,
  • dużą cebulę,
  • pół szklanki bułki tartej lub czerstwą pszenną bułkę,
  • szklankę mleka,
  • pęczek natki pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny do smażenia,
  • bułka tarta do obtaczania kotlecików.

Szarlotka sypana. Zdj. ilustracyjneSzarlotka sypana - przepis. Ciasto last minute idealne na długi weekend

Kotlety mielone z tartymi ziemniakami - przepis na danie prosto z Podlasia

  1. Czerstwą bułkę zalej mlekiem, by zmiękła.
  2. Do mięsa mielonego wbij jajka. Dodaj obrane i starte na tarce do warzyw ziemniaki oraz cebulę. 
  3. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i umieść w misce z mięsem i z warzywami. Zamiast niej możesz wsypać pół szklanki bułki tartej. 
  4. Wszystkie produkty dopraw pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszaj. Jeśli mięsna masa będzie za bardzo ścisła, dolej odrobinę mleka. Wyrabiaj ją do momentu, w którym nie będzie przyklejała się do rąk.
  5. Z mielonego mięsa uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym ogniu do złotego koloru. 

Kotleciki idealnie pasują do sosu koperkowego lub czosnkowego, pure z ziemniaków i frytek. Lubią też towarzystwo warzyw, na przykład pomidorów i ogórka