Skuteczne sposoby na mrówki. Wykorzystaj produkty, które masz w kuchni. Insekty ich nie znoszą

Jakie są skuteczne sposoby na mrówki? Okazuje się, że nie są one skomplikowane. Wystarczy użyć tych produktów, które znajdziemy w kuchni. Insekty nie lubią też niektórych roślin. Sprawdź, czego warto używać, by się ich pozbyć.

Więcej informacji na temat ogrodnictwa znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Płyny na owady - naturalne sposoby na pozbycie się insektów

Wiele osób hoduje rośliny w ogródku. Niestety, często ogrodniczy trud niweczą insekty, zwłaszcza mrówki. Te owady budują kopce, które utrudniają roślinom ukorzenianie się. Na szczęście w łatwy sposób możemy się "wyprosić" niechcianych gości z naszego ogrodu. Wystarczy wykorzystać kilka produktów, które mamy w kuchennych szafkach. 

Stonka ziemniaczanaNaturalny oprysk na stonkę ziemniaczaną. Ekologiczne metody zwalczania

Skuteczne sposoby na mrówki. Te produkty pomogą ci w pozbyciu się insektów

Każdy, kto miał problem z mrówkami zastanawiał się nad tym, co trzeba zrobić, by je odstraszyć. Z pomocą przychodzą niektóre rośliny, na przykład tymianek, lawenda, liście pomidorów, wrotycz pospolity, mięta polna i świeża bazylia. Warto więc posadzić je w pobliżu rabat. Jakie są jeszcze skuteczne sposoby na mrówki? Możemy wykorzystać produkty, które znajdziemy w niemal każdej kuchni. Insekty przegonimy z pomocą:

  • mąki kukurydzianej (owady zjadają ją i pęcznieją),
  • octu,
  • wody z czosnkiem i pokrzywami,
  • mielonej kawy,
  • proszku do pieczenia,
  • cynamonu.

Składniki te możemy rozsypać lub wylać obok rośliny, którą chcemy chronić przed działalnością robaków. Część ogrodników wykorzystuje też pułapki z miodu.

Aby zminimalizować ryzyko związane z pojawianiem się insektów, musimy pozbyć się też mszyc. To właśnie z tymi owadami mrówki żyją w protokooperacji (oba gatunki współpracują ze sobą) - spożywają wytwarzaną przez nie wydzielinę i chronią mszyce m.in. przed biedronkami. 

Co zrobić z rabarbaru, aby się nie zmarnował? Oto kilka kreatywnych kuchennych rozwiązańLiście warzyw dodają smaku, ale jeden błąd może skończyć się zatruciem

Więcej o: