Lemoniada truskawkowa, która błyskawicznie gasi pragnienie. Kilka minut i gotowe, a smak boski

Domowa lemoniada truskawkowa to najlepszy sposób na orzeźwiający napój, dokładnie taki, o jakim marzymy w upalny dzień. Przepis jest banalnie prosty, a wyjątkowego smaku dodadzą zielone listki mięty. Jeśli znudziła ci się zwykła woda z cytryną, koniecznie spróbuj lemoniady z truskawek.

Więcej przepisów na orzeźwiające napoje znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Czy jest coś przyjemniejszego niż zimna, orzeźwiająca lemoniada słodka od dojrzałych truskawek? Jeśli masz wątpliwości, najlepiej sprawdź i przekonaj się na własnej skórze, a raczej na własnych kubkach smakowych, jak pyszna jest domowa lemoniada. Wykonanie zajmie ci kilka minut, a poniżej dowiesz się, jak ją zrobić.

GazpachoGazpacho - przepis na zupę w upał. Nie wymaga gotowania, a smakuje obłędnie

Lemoniada truskawkowa - najlepszy napój, gdy za oknem skwar

Składniki:

  • 15 truskawek
  • 2 l wody
  • 2 cytryny
  • 100 ml wrzątku
  • kilka listków mięty
  • 3 łyżki cukru
  • kilka kostek lodu

Lemoniada truskawkowa - sposób wykonania:

  1. Do kubka z wrzątkiem dodaj liście mięty, cukier oraz sok wyciśnięty z jednej cytryny. Odłóż do schłodzenia.
  2. Opłukane truskawki zblenduj z dodatkiem doku wyciśniętego z połowy drugiej cytryny.
  3. Przygotuj garnek i wlej do niego dwa litry zimnej wody (możesz użyć mineralnej gazowanej). Dodaj ostudzoną wodę z miętą i sokiem z cytryny oraz zblendowane truskawki.
  4. Lemoniadę przelej do kubków, do każdego dodaj kilka kostek lodu i podawaj.

ŚmietanowiecCiasta bez pieczenia na upały. Cztery idealne sposoby na ochłodę

Taka lemoniada to prawdziwy smak wakacji. Jeśli szukasz sposobu na poprawę humoru w duszne i upalne dni, lemoniada truskawkowa przyjdzie z pomocą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: