Kopytka - przepis na puszyste kluseczki z kilku składników. Domowy obiad jak u babci w kilkanaście minut

To jedno z tych dań, które kojarzą mi się z dzieciństwem oraz moją babcią. Puszyste, mięciutkie, same wchodzą do buzi. Można je jeść na wiele sposobów, z bułką tartą, boczkiem i cebulką czy z jajkiem. Sprawdzą się również idealnie jako dodatek do mięs zamiast ziemniaków.

Kopytka wbrew pozorom robi się banalnie łatwo. Wystarczą podstawowe składniki, które zapewne masz w swojej kuchni. Nie potrzebujesz wielkich umiejętności, ani całego dnia w kuchni. Idealne w połączeniu z sosem koperkowym lub zasmażką. Najbardziej lubię jednak opcję ze smażonym jajkiem, na patelni rozgrzewam masło, dodaję kopytka i wbijam jajko. Smakuje jak jajecznica z kluseczkami, jeśli jeszcze nie jadłeś to polecam wypróbować, smak mojego dzieciństwa.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym

Składniki:

  • Ziemniaki (1 kg obranych ziemniaków)
  • Sól (1 łyżeczka)
  • Jajko (1 sztuka)
  • Mąka (200g)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem, odstaw do wystygnięcia.
  2. Do zimnych ziemniaków dodaj pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie.
  3. Masę ziemniaczaną wyłóż na matę sylikonową lub stolnicę podsypaną mąką (aby ciasto się nie kleiło), wyrób i podziel na równe części (wyjdzie około 5-6).
  4. Z każdej części uformuj długi wałek, podsyp go mąką i wykrój z niego kluseczki.
  5. Uformowane kopytka rzucaj na gotującą osoloną wodę partiami, aby się nie posklejały.
  6. Ugotowane wyciągnij do miski i delikatnie polej oliwą z oliwek lub olejem, aby się nie skleiły.

Domowe kopytka śmiało możesz zajadać same prosto z wody. Moim zdaniem najlepiej jednak smakują z dodatkami. Posiekaj koperek i posyp kopytka, a to połączenie cię zachwyci. Z sosem pieczarkowym lub koperkowym tworzą równie zgrany duet. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.