Dlaczego ogórki bywają gorzkie? Czy możemy jakoś wpłynąć na ich smak? Okazuje się, że nie do końca... Ogórki jak wiele roślin wytwarzają pewne mechanizmy obronne mające na celu obronę przed szkodnikami. Ich gorzki smak ma odstraszyć i skutecznie zniechęcić do jedzenia. Odpowiedzialne są za to kukurbitacyny - związki chemiczne wytwarzane przez ogórki do obrony przed owadami i zwierzętami. Jednak nie tylko to wpływa na gorzki smak ogórków.
Jak się okazuje, zła pogoda ma duży wpływ na smak ogórków. Jeśli podczas ich wzrostu utrzymywała się zbyt sucha i ciepła aura, możemy się spodziewać, że ogórki nie będą smaczne. Podobnie sprawa ma się podczas zbytniej wilgoci. Wówczas ogórki mają twardą i ciemną skórkę, zwłaszcza w miejscu, w którym zostały oberwane od łodygi. Kolejną sprawą wpływającą na smak ogórków jest rodzaj gleby. Jeśli posiejemy nasze ogórki w glebie o odczynie zasadowym, będą pyszne i chrupiące. Jeśli jednak postawimy na odczyn kwasowy - będą gorzkie.
Od jakiegoś czasu w sieci można zaobserwować niemałe poruszenie na temat tego, czy sposób, w jaki obieramy ogórki, ma faktycznie wpływ na ich smak, Okazuje się, że tak. Kiedy chcemy przygotować mizerię lub cokolwiek innego ze świeżych ogórków, powinniśmy zacząć ich obieranie od jaśniejszej strony w kierunku ciemniejszej. Ciemniejsze końce są bowiem dużo bardziej gorzkie i obierając je od jasnego do ciemnego końca, nie rozprowadzisz niesmacznego posmaku po całym warzywie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.