Co zrobić, żeby jabłko nie ciemniało? Pomogą popularny napój lub prosta mieszanka

Jabłka to jedne z najbardziej popularnych owoców w Polsce. Co ciekawe, na świecie znanych jest około 10 tysięcy odmian uprawnych jabłoni, a aż 250 uprawianych jest w naszym kraju. To równocześnie jeden z największych hitów eksportowych polskiej gospodarki z ostatnich lat. I choć po przekrojeniu, jabłka są soczyste i jasne, wystarczy kilka chwil, by zaczęły ciemnieć i wyglądać mało apetycznie. Tymczasem, proces ten można skutecznie wstrzymać.

Ligol, papierówka, szara reneta, lobo... Odmian polskich jabłek jest wiele, a nasz kraj jest największym w Europie i trzecim na świecie ich producentem oraz jednym ze światowych liderów w ich eksporcie. Nie powinno więc dziwić, że owoce te bardzo często lądują w naszych sklepowych koszykach, a w naszej kuchni istnieje wiele pomysłów na ich wykorzystanie.

Balansujące na granicy słodkości i kwaskowatości jabłka, to serce szarlotek, domowych przetworów, soków i racuchów. Równie doskonale smakują w wersji solo - to genialny pomysł na zdrową przekąskę i bogactwo witamin (A i C), przeciwutleniaczy, potasu i magnezu. Jedno jabłko odpowiada mniej więcej 25 gramom węglowodanów, z czego około 4 g pochodzi z błonnika. To właśnie powód, dla którego owoce te nie powodują szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, a obecność błonnika powoduje uczucie sytości po jego zjedzeniu.

Koniec z nieestetycznym ciemnieniem

Przygotowując jakiekolwiek dania z użyciem jabłek, zazwyczaj obieramy je, kroimy lub ścieramy. Często, zanim zdążymy ich użyć, owoce nieestetycznie ciemnieją i potrafią zniweczyć wzrokowe doznania związane z naszym dziełem. Tymczasem istnieje kilka skutecznych sposobów, by wstrzymać proces ciemnienia jabłek.

Jednym z najpopularniejszych sposobów jest wykorzystanie soku z cytryny. Jeśli chcemy, by owoce miały jasny kolor po ich obraniu czy starciu, wystarczy wycisnąć na jabłko nieco kwaśnego soku. Dzięki temu zniwelujemy utlenianie witamin, a zawarta w soku z cytryny witamina C, zareaguje z cukrami zawartymi w soku jabłkowym, wytwarzając warstwę ochronną, która nie dopuszcza powietrza do odkrytej powierzchni jabłka.

Inną sztuczką, która sprawi, że jabłko będzie miało ładny kolor nawet przez trzy godziny (!), jest kąpiel w jednym z popularnych napojów, takich jak Sprite czy 7up. W obu napojach zawarty jest kwasek cytrynowy, który będzie przeciwdziałał reakcji, w wyniku której plasterki jabłka brązowieją. Wystarczy włożyć pokrojone lub starte jabłko do miski, zalać napojem i zostawić na kilka minut. Podobny efekt da kąpiel w wodzie z łyżką soku cytrynowego. Co istotne, sztuczka z kąpielą sprawi, że plasterki jabłka utrzymają też swoją chrupkość. 

Skoro wszystkie triki na zachowanie pięknego koloru jabłek są już znane, wypróbujcie koniecznie jednego z naszych przepisów na szarlotki lub racuchy. 

Więcej o: