Knedle ze śliwkami to dla wielu z nas miłe wspomnienie z dzieciństwa i potrwa, do której chętnie powracamy. Ania Starmach wspomina, że w czasach dzieciństwa gdy knedle gościły na jej stole, nie mogła obejść się bez dokładki. Przepis na ciasto na knedle ze śliwkami jest prosty, a jurorka programu "Master Chef" podzieliła się niezawodnym przepisem.
fot. naten / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Knedle ze śliwkami to niezawodny przepis na obiad na słodko, który skradł serka kilku pokoleń, nie tylko za sprawą wyjątkowego smaku, ale także prostoty wykonania i łatwo dostępnych składników. Oprócz dojrzałych i jędrnych śliwek (najlepiej węgierek) ważne są też dodatki - knedle najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i odrobiną cynamonu.
REKLAMA
Knedle ze śliwkami Ani Starmach - przepis na najlepszy obiad z owocami w roli głównej
Składniki:
500 g dojrzałych śliwek
500 g ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
2 średnie jajka
szczypta soli
do podania: kwaśna śmietana, cukier lub cynamon
Knedle ze śliwakmi - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce.
Do masy ziemniaczanej wbij jajka, dodaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dosypując mąkę ziemniaczaną.
Śliwki opłucz, pokrój na połówki i usuń pestki.
Z ciasta na knedle odrywaj kawałki, formuj z nich w dłoniach kulki i spłaszczaj. Na środku każdej z nich połóż połówkę śliwki i szczelnie zalep brzegi.
W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżeczką masła. Wrzucaj knedle partiami i gotuj przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
Gotowe knedle podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.