Ciasto na knedle ze śliwkami Ani Starmach "Gdy byłam małą dziewczynką, nigdy nie wystarczał mi jeden talerz"

Knedle ze śliwkami to dla wielu z nas miłe wspomnienie z dzieciństwa i potrwa, do której chętnie powracamy. Ania Starmach wspomina, że w czasach dzieciństwa gdy knedle gościły na jej stole, nie mogła obejść się bez dokładki. Przepis na ciasto na knedle ze śliwkami jest prosty, a jurorka programu "Master Chef" podzieliła się niezawodnym przepisem.
Zobacz wideo

Knedle ze śliwkami to niezawodny przepis na obiad na słodko, który skradł serka kilku pokoleń, nie tylko za sprawą wyjątkowego smaku, ale także prostoty wykonania i łatwo dostępnych składników. Oprócz dojrzałych i jędrnych śliwek (najlepiej węgierek) ważne są też dodatki - knedle najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i odrobiną cynamonu.

Knedle ze śliwkami Ani Starmach - przepis na najlepszy obiad z owocami w roli głównej

Składniki:

  • 500 g dojrzałych śliwek
  • 500 g ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli
  • do podania: kwaśna śmietana, cukier lub cynamon

Knedle ze śliwakmi - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce.
  2. Do masy ziemniaczanej wbij jajka, dodaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dosypując mąkę ziemniaczaną.
  3. Śliwki opłucz, pokrój na połówki i usuń pestki.
  4. Z ciasta na knedle odrywaj kawałki, formuj z nich w dłoniach kulki i spłaszczaj. Na środku każdej z nich połóż połówkę śliwki i szczelnie zalep brzegi.
  5. W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżeczką masła. Wrzucaj knedle partiami i gotuj przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia. 
  6. Gotowe knedle podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA