Knedle ze śliwkami to niezawodny przepis na obiad na słodko, który skradł serka kilku pokoleń, nie tylko za sprawą wyjątkowego smaku, ale także prostoty wykonania i łatwo dostępnych składników. Oprócz dojrzałych i jędrnych śliwek (najlepiej węgierek) ważne są też dodatki - knedle najlepiej smakują z kwaśną śmietaną i odrobiną cynamonu.
Jak przycinać pomidory? Jeśli chcesz mieć owocne plony zastosuj tę metodę
Knedle ze śliwkami Ani Starmach - przepis na najlepszy obiad z owocami w roli głównej
Składniki:
- 500 g dojrzałych śliwek
- 500 g ziemniaków (najlepiej mączystej odmiany)
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 średnie jajka
- szczypta soli
- do podania: kwaśna śmietana, cukier lub cynamon
Knedle ze śliwakmi - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie przełóż je do miski i przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce.
- Do masy ziemniaczanej wbij jajka, dodaj mąkę i zacznij wyrabiać ciasto, stopniowo dosypując mąkę ziemniaczaną.
- Śliwki opłucz, pokrój na połówki i usuń pestki.
- Z ciasta na knedle odrywaj kawałki, formuj z nich w dłoniach kulki i spłaszczaj. Na środku każdej z nich połóż połówkę śliwki i szczelnie zalep brzegi.
- W większym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i łyżeczką masła. Wrzucaj knedle partiami i gotuj przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
- Gotowe knedle podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Cukinia marynowana - przepis na domowe przetwory
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.