Jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem? To prostsze niż myślisz. Lista składników jest krótka

Jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem? Nie musisz mieć żadnych wyjątkowych umiejętności. Wystarczy mieć trochę wolnego czasu, by móc cieszyć się produktu, który ma wiele zastosowań.

Ocet jabłkowy można kupić w sklepie, ale po co, skoro równie dobrze można przygotować go samodzielnie w domu? Okazuje się, że to wcale nie takie trudne, ale czasochłonne. Przedstawiamy sposób przygotowania krok po kroku.

Zobacz wideo Szukasz domowych sposobów na mycie lodówki? Soda oczyszczona i ocet będą twoimi sprzymierzeńcami

Jak zrobić ocet jabłkowy domowym sposobem? Lista składników jest krótka

Składniki:

  • 1 kilogram jabłek,
  • 1 litr wody,
  • 100 gramów cukru.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wybierając jabłka do przygotowania domowego octu jabłkowego, należy zwrócić uwagę na ich pochodzenie. Warto używać jabłek ze sprawdzonego źródła bądź ekologicznej hodowli. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie zostały one potraktowane chemicznymi opryskami.

Nie należy też unikać jabłek, które nie zachwycają wyglądem. Doskonale nadadzą się też te, które mają nieregularne kształty bądź plamki. Warto pamiętać, że muszą być świeże.

Ocet jabłkowy - sposób przygotowania. Zastosuj się do podanych wskazówek

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka należy umyć i pokroić na małe kawałki. Nie należy ich obierać ani wykrajać ogryzków. Następnie umieszczamy je w słoiku lub w kamionce.
  2. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Gotujemy na małym ogniu, aby cukier dobrze się rozpuścił. Nie wolno jednak doprowadzić do wrzenia. Kawałki jabłek umieszczone w naczyniu zalewamy wodą tak, aby zostało kilka centymetrów wolnej przestrzeni. Jabłka muszą znajdować się pod wodą. Tak przygotowany słoik lub kamionkę przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Pojemnik odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na czas fermentacji.
  3. Przez kilkanaście dni raz dziennie odkrywamy gazę i mieszamy płyn. Jeśli przestanie wytwarzać się piana, oznacza to, że proces fermentacji zakończył się.
  4. Należy więc przecedzić ocet i odstawić na kolejne trzy tygodnie w ciemnym, chłodnym miejscu. Po tym czasie jeszcze raz odcedzamy ocet i przelewamy do butelek.
Więcej o:
Copyright © Agora SA