Śliwki w occie Ewy Wachowicz. Będą miały wyrazisty aromat, jeśli dodasz jeden składnik

Śliwki w occie na słodko to idealna alternatywa dla tradycyjnych przetworów. Kto powiedział, że dodatki do mięs i serów muszą być wytrawne? Ewa Wachowicz udowadnia, że wcale nie musi tak być.

Śliwki w occie sprawią, że danie mięsne zyska wyrazisty smak. Ewa Wachowicz zauważyła, że słodkie dodatki idealnie współgrają z wytrawnymi potrawami i wyciągają z nich wszystko, co najlepsze. Jeśli do słoików wrzucimy kilka goździków (składnik, który kojarzy się przede wszystkim z grzanym winem), to możemy być pewni, że przystawka stanie się bardziej aromatyczna. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego przysmaku, to warto to zmienić. Fani śliwek na pewno pokochają je od pierwszego kęsa. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Śliwki w occie Ewy Wachowicz to połączenie słodkiego i kwaśnego

Potrzebne składniki:

  • śliwki,
  • dwie szklanki wody,
  • dwie szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • dwie łyżeczki goździków.

Jak zrobić śliwki w occie na słodko? To prostsze niż się wydaje

  1. Wyparz słoiki. W tym celu wlej do nich wrzątek, a po chwili opróżnij zawartość szkła.
  2. Śliwki umyj i oczyść (możesz też przepołowić i wyjąć pestki), a następnie włóż do słoika.
  3. Przygotuj zalewę z wody, cukru i goździków. Zagotuj i mieszaj, dopóki cukier się nie rozpuści.
  4. Do mikstury wlej ocet i ponownie doprowadź do wrzenia.
  5. Zalewą zalej owoce. Słoiki zakręć.
  6. Śliwki w occie powinny pasteryzować się w temperaturze 100 stopni Celsjusza przez 10 minut.
 

Przystawka bez problemu może zastąpić tradycyjne konfitury. Wyjątkowy smak i wyrazisty aromat wyciągnie z dań mięsnych i serów wszystko to, co najlepsze. Idealnie pasuje do pieczonej karkówki i do boczku. Współgra z pasztetami oraz serami pleśniowymi. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.