W Polsce istnieje kilkadziesiąt gatunków jabłoni. Warto zaznaczyć, że nasz kraj zajmuje pierwsze miejsce w produkcji jabłek w Unii Europejskiej. Z tego powodu powinniśmy być specjalistami w tej dziedzinie. Jak określić optymalny termin zbioru jabłek? Skąd powinniśmy wiedzieć, że możemy zebrać nasze plony? Oto porady, które pomogą działkowcom i amatorom-ogrodnikom.
Soczyste barwy i wielkość nie pozwolą stwierdzić, czy owoc jest gotowy do zerwania. Jabłko jest w pełni dojrzałe, kiedy łatwo odchodzi od gałęzi. To znaczy, że już lekko przekręcając owoc, pozwoli on oderwać się z ogonkiem. Jabłka należy zrywać ostrożnie, nigdy na siłę. Za kolejną podpowiedź posłuży zwrócenie uwagi na to, czy owoc ma szeroki i głęboki kielich oraz brązowe pestki. Trzeba więc jabłko rozkroić, aby dowiedzieć się, czy nadaje się do zebrania.
Jabłka powinno się przechowywać w temperaturze od zera do czterech stopni Celsjusza. Jeśli znajdą się w cieplejszym miejscu, dojrzeją i nie będzie można ich przechowywać zbyt długo. Z kolei poniżej zera będą zamarzać. Poza tym, jabłka powinniśmy umieścić w ciemnym miejscu o dużej wilgotności, np. w wentylowanej piwnicy. Pamiętajcie, żeby nie przechowywać na zimę nawet lekko nadgniłych owoców. Może to powodować różnego rodzaju choroby przechowalnicze jabłek. Należy wybierać tylko zdrowe, nieuszkodzone sztuki bez obić.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl