-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa fasolowa na jesienne chłody. Niezwykłego smaku doda wędzonka i aromatyczna przyprawa
Zupa fasolowa na jesienne chłody. Niezwykłego maku doda wędzonka i aromatyczna przyprawa
Zupa fasolowa to chyba jeden z najlepszych wyborów, jeżeli chodzi o obiad na jesień. Gęsta, aromatyczna zupa nie tylko błyskawicznie rozgrzewa, ale także dodaje energii i zapewni przyjemne uczcie sytości. Jak ją zrobić, żeby była przepyszna? Oczywiście podstawą jest wędzonka - najlepiej sprawdzą się żeberka, ale nie wolno zapomnieć o kminku - w zupie fasolowej smakuje wyśmienicie.
Przygotowanie zupy fasolowej nikomu nie powinno sprawić problemu, ani zająć zbyt dużo czasu (oczywiście pod warunkiem, że wcześniej namoczysz fasolę). Przepis jest naprawdę prosty, a dzięki aromatycznej wędzonce, zupa będzie po prostu idealna. Nie wolno zapomnieć także o kminku - nawet, jeżeli nie jesteś fanem tej przyprawy, w zupie fasolowej smakuje naprawdę wybornie.
Zupa fasolowa - przepis w sam raz na jesień
Składniki:
- 500 g wędzonych żeberek
- ok. 300 g kiełbasy (najlepiej podwędzanej)
- ok. 300 g fasoli Piękny Jaś
- włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera
- 2-3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, płaska łyżeczka majeranku, płaska łyżeczka kminku, kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych
- opcjonalnie: zasmażka (1 łyżka masła, 1 łyżka mąki)
Zupa fasolowa - sposób wykonania:
- Przygotowanie zupy zacznij od namoczenia fasoli. Wsyp ją do miski i zalej zimną wodą. Następnie odłóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Namoczoną fasolę odcedź i przełóż do garnka. Następnie zalej ją wodą i dodaj ziele angielskie oraz kilka listków laurowych, a także wędzone żeberka pokrojone na kawałki. Zagotuj na wolnym ogniu i gotuj pod przykryciem ok. 40 minut.
- Warzywa obierz i pokrój je w drobne paski lub zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej odrobinę tłuszczu. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż pokrojona kiełbasę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy kiełbasa się lekko zarumieni, dodaj całość do zupy.
- Kiedy fasola będzie już miękka, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i dopraw do smaku solą i resztą przypraw.
- Pod koniec gotowania możesz przygotować zasmażkę. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj mąkę i energicznie całość wymieszaj, uważając, by nie powstały grudki. Następnie dodaj do fasolowej i ponownie zagotuj. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.