Ciasto bounty - przepis od cioci Bożenki, która prowadzi cukiernię. Zrobisz je metodą "ciepło-zimno"

Ciasto bounty to przepis na deser inspirowany popularnym, kokosowym batonem. Moja ciocia, która od lat prowadzi cukiernię, przyniosła mi ostatnio pół blaszki tego ciasta. Natychmiast wzięłam przepis. "Pamiętaj, ciepło-zimno. Jak upieczesz, ma ostygnąć, bo krem ci popłynie".
Zobacz wideo

Ciasto bounty z przepisu cioci Bożenki to ostatnio hit w mojej rodzinie. Przepis jest prosty, ale ostrzegam przed pewnym błędem. Chodzi o to, że upieczone ciasto musi wystygnąć, a nawet schłodzić się, zanim położysz na nie krem - on swoją drogą też powinien być delikatnie schłodzony. Metodę "ciepło-zimno" powinien znać każdy, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z domowymi wypiekami.

Ciasto bounty - przepis od cioci Bożenki

Składniki na kakaowe ciasto:

  • 200 g cukru
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
  • 250 g miękkiego masła
  • 4 średnie jajka
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 200 g masła
  • 0,5 l mleka
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 200 g cukru

Dodatkowo: 200 g czekolady i 100 ml kremówki na polewę

Ciasto bounty - sposób wykonania:

  1. Do miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier i utrzyj całość na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijaj po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
  2. Do miski z ubitym masłem dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao raz mleko. Ponownie zmiksuj. 
  3. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej ciasto i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotuj krem. Do rondelka wlej mleko. Kiedy się zagotuje, dodaj kaszę mannę i masło. Dokładnie wymieszaj i dodaj cukier oraz wiórki. Kiedy składniki się połączą, pozostaw krem do lekkiego ostygnięcia. 
  5. Krem rozprowadź na ostudzonym cieście. 
  6. Ciasto udekoruj polewą przygotowana z czekolady rozpuszczonej w śmietance. Całość włóż do lodówki, by polewa zastygła.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.