Ciasto bounty z przepisu cioci Bożenki to ostatnio hit w mojej rodzinie. Przepis jest prosty, ale ostrzegam przed pewnym błędem. Chodzi o to, że upieczone ciasto musi wystygnąć, a nawet schłodzić się, zanim położysz na nie krem - on swoją drogą też powinien być delikatnie schłodzony. Metodę "ciepło-zimno" powinien znać każdy, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z domowymi wypiekami.
Ciasto bounty - przepis od cioci Bożenki
Składniki na kakaowe ciasto:
- 200 g cukru
- 200 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
- 250 g miękkiego masła
- 4 średnie jajka
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 5 łyżek mleka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 200 g masła
- 0,5 l mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 200 g wiórek kokosowych
- 200 g cukru
Dodatkowo: 200 g czekolady i 100 ml kremówki na polewę
Ciasto bounty - sposób wykonania:
- Do miski włóż miękkie masło. Dodaj cukier i utrzyj całość na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijaj po jednym jajku, nie przerywając miksowania.
- Do miski z ubitym masłem dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao raz mleko. Ponownie zmiksuj.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie przelej ciasto i wyrównaj wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotuj krem. Do rondelka wlej mleko. Kiedy się zagotuje, dodaj kaszę mannę i masło. Dokładnie wymieszaj i dodaj cukier oraz wiórki. Kiedy składniki się połączą, pozostaw krem do lekkiego ostygnięcia.
- Krem rozprowadź na ostudzonym cieście.
- Ciasto udekoruj polewą przygotowana z czekolady rozpuszczonej w śmietance. Całość włóż do lodówki, by polewa zastygła.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.