Strzelczyk zrobił go w garnku i poruszył tym internet. Sprawdzamy, czy taki jabłecznik może się udać

Jabłecznik kojarzy się z tradycyjnym i klasycznym wypiekiem, który robiony w blaszce wychodzi najlepiej. Jednak Tomasz Strzelczyk postanowił wyjść ze schematu i zrobił go w garnku. Czy ta wersja może działać?

Kucharz Tomasz Strzelczyk to uczestnik IV edycji znanego wszystkim programu „MasterChef". Dzięki oryginalnemu podejściu do kuchni trafił do finałowej „TOP 5". Przygodę kulinarną kontynuuje na swoim blogu oraz platformie YouTube, gdzie dzieli się oryginalnym spojrzeniem na tradycyjne przepisy.

Niedawno opublikował filmik, w którym pokazał innowacyjny sposób na klasyczne ciasto. Jest to jabłecznik prosto z garnka. Czy taka wersja może się udać i smakować? Oczywiście, że tak! Internauci pokochali ten przepis. Pod filmem można znaleźć mnóstwo pochlebnych komentarzy:

Przepis jak zawsze wymiata dziękuje
Łał czegoś takiego to moje oczy jeszcze nie widziały. Jest Pan WIELKI
Dzięki Tomku za łatwy przepis wczoraj robiłem i ciasto wyszło idealne!

Jabłecznik z garnka Tomasza Strzelczyka

Składniki

  • 6 jabłek,
  • 140 g mąki,
  • 7 jajek.
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek oleju,
  • pasta waniliowa,
  • szczypta soli,
  • 50 g drobno posiekanych orzechów.

Składniki do nadzienia jabłek

  • 200 g powideł morelowych,
  • 50 g mieszanki orzechów.

Do posypania

  • 50 g mieszanki orzechów

Do zrobienia karmelu

  • 6 łyżek cukru
 
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie karmelu. Do garnka wsyp równomiernie cukier i rozpuść go na małym ogniu.
  2. W czasie gdy cukier się rozpuszcza obierz jabłka i wydrąż z nich środek nie przecinając ich na pół. Możesz do tego użyć noża lub specjalnego wydrążacza.
  3. Gdy z cukru powstanie karmel wysmaruj nim ramy garnka. Pamiętaj, aby nie były one za wysokie. Zdejmij go z ognia i poczekaj do przestygnięcia.
  4. Wcześniej przygotowane jabłka ułóż na dnie garnka bezpośrednio na karmel. Postaraj się umieścić je tak, aby między sobą miały przestrzeń na ciasto.
  5. Powidła morelowe wymieszaj z posiekanymi orzechami. Następnie nadziej nimi wszystkie jabłka umieszczając je w miejscu, w którym znajduje się dziura po wydrążeniu środka.
  6. Jajka wbij do większej miski, dodaj szczyptę soli i za pomocą miksera roztrzep je. Stopniowo dodawaj cukier i ucieraj do momentu, aż masa zrobi się biała.
  7. Do masy jajecznej cały czas miksując stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, pastę waniliową, posiekane orzechy i olej.
  8. Przygotowanym ciastem zalej jabłka znajdujące się w garnku. Ma on przykryć owoce.
  9. Do rozgrzanego do 175°C piekarnika włóż garnek i piecz przez około 45 minut do suchości patyczka.
  10. Odczekaj chwilę do przestygnięcia naczynia, a następnie okrój je za pomocą noża od brzegów garnka.
  11. Na wierzch gara umieść talerz i odwróć całość do góry dnem. Takim sposobem ciasto powinno zejść na spodek.
  12. Górę ciasta posmaruj pozostałością powideł i obsyp posiekanymi orzechami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA