-
Haps
-
Jak przygotować
- Chleb na trudne czasy prosto od piekarza. Zrobiony w słoiku będzie świeży nawet rok
Chleb na trudne czasy prosto od piekarza. Zrobiony w słoiku będzie świeży nawet rok
Z dnia na dzień ceny coraz to bardziej rosną, a podstawowe produkty drożej. Bogdan Smolarz wychodzi temu naprzeciw i podaje recepturę na chleb, który będzie świeży nawet za rok. Dodatkowo nie ma on ani grama mąki, a jego sekretem jest słoik, który w tym wszystkim pomaga. Taki przepis warto znać.
Internet każdego dnia zaskakuje i można w nim znaleźć coraz to różne receptury na klasyczne dania i wypieki, które podane są nieco inaczej. Piekarz Bogdan Smolarz na swoim kanale na platformie YouTube pokazał jak się zabezpieczyć, gdy może zabraknąć chleba w domowych spiżarniach. Tak przygotowane pieczywo przechowywane w chłodnym miejscu może być świeże nawet rok. Przepis nie zawiera ani grama mąki i jest bogaty w nasiona.
Przepis na domowy chleb ze słoików
Proporcje na 8 słoików o pojemności 850 ml. Najlepiej wybrać słoiki o prostej budowie, lub takie, które rozszerzają się u góry. Dzięki temu wyjęcie chleba po upieczeniu będzie dużo łatwiejsze. Również dobrym wyborem będą słoiki z uszczelkami.
Składniki
- 360 g posiekanych orzechów włoskich,
- 480 g płatków owsianych grubych,
- 480 g płatków owsianych drobnych,
- 800 g słonecznika,
- 360 g siemienia złotego,
- 360 g siemienia brązowego,
- 360 g pestek dyni,
- 120 g nasion chia,
- 80 g soli,
- 130 g soku z agawy,
- 150 g oliwy z oliwek,
- 2,25 l ciepłej wody.
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki mokre i suche dokładnie połącz z sobą w jednym dużym naczyniu. Wymieszać składniki można zarówno ręcznie jak i przy pomocy robota kuchennego.
- Tak połączone produkty pozostaw na godzinę, aby mogła wchłonąć pozostałą wodę.
- Po tym czasie podziel masę na równe 8 części, a każda z nich powinna mieć 725 g.
- Dłonie wymocz w wodzie, aby ciasto nie przykleiło się do nich i formuj z nich kształt podobny do tego, jaki ma słoik. Następnie umieść je w naczyniach wcześniej wysmarowanych tłuszczem i delikatnie ubij je w środku.
- Tak przygotowane słoiki umieść w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez około 60-70 minut. Po upływie 30 minut zmniejsz temperaturę do 180°C.
- Chlebek nie może być chłodny ani zimny, ponieważ ostatnim krokiem jest pasteryzacja. Gumowe uszczelki wyparz we wrzątku, a następnie umieść je na zakrętkach. Całość przełóż na słoiki i zamknij szczelnie klipsami.
- Takie chlebki umieść w piekarniku do góry dnem w temperaturze 30°C. Czas pasteryzacji powinien trwać około 40 minut.