Sok z żurawiny - przepis. Użyj odpowiedniego cukru, a zimą sobie podziękujesz

Sok z żurawiny nie tylko jest smaczny, ale ma także właściwości zdrowotne - wiedzą o tym wszyscy, którzy dbają o nerki. Przepis na sok z żurawiny jest bardzo prosty, ale najlepszy wychodzi na cukrze z trzciny cukrowej. Jak go zrobić?
Zobacz wideo

Sok z żurawiny to obowiązkowa pozycja na jesiennej liście przetworów do zrobienia. Przepis jest naprawdę łatwy, a zimą nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata z łyżką soku z żurawiny. Jeśli chcemy zrobić najlepszy sok, warto wybrać odpowiedni cukier. Ja zawsze stawiam na trzcinowy i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.

Sok z żurawiny - przepis 

Składniki:

  • 2 kg żurawiny
  • 1 kg cukru trzcinowego
  • woda (ok. 1,5 l)

Sposób wykonania:

  1. Owoce żurawiny dokładnie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przygotuj garnek i włóż do niego owoce. 
  2. Do garnka z owocami wsyp cukier i dodaj wodę (tylko tyle, by jedynie przykryła owoce). Na wolnym ogniu gotuj, aż żurawina będzie się rozpadać. 
  3. Sok przecedź, a owoce przetrzyj przez sito. Sok ponownie zagotuj. 
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Wlej do nich gorący sok i szczelnie zakręć. Odwróć słoiczki do góry denkiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w piwnicy lub kuchennej szafce.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA