-
Haps
-
Jak przygotować
- Sok z żurawiny - przepis. Użyj odpowiedniego cukru, a zimą sobie podziękujesz
Sok z żurawiny - przepis. Użyj odpowiedniego cukru, a zimą sobie podziękujesz
Sok z żurawiny nie tylko jest smaczny, ale ma także właściwości zdrowotne - wiedzą o tym wszyscy, którzy dbają o nerki. Przepis na sok z żurawiny jest bardzo prosty, ale najlepszy wychodzi na cukrze z trzciny cukrowej. Jak go zrobić?
Sok z żurawiny to obowiązkowa pozycja na jesiennej liście przetworów do zrobienia. Przepis jest naprawdę łatwy, a zimą nie ma nic lepszego niż rozgrzewająca herbata z łyżką soku z żurawiny. Jeśli chcemy zrobić najlepszy sok, warto wybrać odpowiedni cukier. Ja zawsze stawiam na trzcinowy i jeszcze nigdy się nie zawiodłam.
Sok z żurawiny - przepis
Składniki:
- 2 kg żurawiny
- 1 kg cukru trzcinowego
- woda (ok. 1,5 l)
Sposób wykonania:
- Owoce żurawiny dokładnie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przygotuj garnek i włóż do niego owoce.
- Do garnka z owocami wsyp cukier i dodaj wodę (tylko tyle, by jedynie przykryła owoce). Na wolnym ogniu gotuj, aż żurawina będzie się rozpadać.
- Sok przecedź, a owoce przetrzyj przez sito. Sok ponownie zagotuj.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Wlej do nich gorący sok i szczelnie zakręć. Odwróć słoiczki do góry denkiem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w piwnicy lub kuchennej szafce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.